Sadrži spojlere!

Osnovno

Serija Nearly Normal Family je snimljena na osnovu istoimene knjige koju je napisao M.T. Edvardsson, kod nas samo Matijas Edvardson. Napisao je tri romana i dve knjige za decu. Njegov psihološki triler Sasvim obična porodica postao je svetski bestseler, objavljen u više od trideset zemalja i možete ga naći i u našim knjižarama. Adaptacije popularnih nordijskih noir dela su postale su poznate širom sveta i zainteresovale su čitaoce da istražuju po mračnom i ćudljivom skandinavskom podžanru kriminalističke fantastike. Činjenica je da postoji mnogo dobrih filmova i serija koji su snimljeni na njihovom originalnom jeziku. Jedna od takvih je Netflix-ova Skoro normalna porodica. Iskreno, nisam baš bila sigurna da li želim da je gledam preko vikenda, ali kako sam bila bolesna i imala vremena na pretek, pritisla sam Play. Istoimeni najprodavaniji roman spomenutog švedskog pisca iz 2019. je bio odlična osnova za mini seriju od šest delova.

Prošlost

U uvodnoj sceni vidimo mladu devojku i na osnovu pitanja „Zvuči kao da imaš komplikovan odnos sa roditeljima. Da li je uvek bilo ovako?“ shvatamo da je kod psihologa. Pitanje izaziva bol i tugu kod devojke. Serija nas odmah nakon toga vodi u prošlost i vidimo tu istu devojku Stelu koja izgleda malo mlađe, kako odlazi u trening kamp sa svojim rukometnim klubom. Tu su i njeni roditelji koji se zadovoljno grle dok je gledaju kako ulazi u autobus. Stela je sa najboljom drugaricom Aminom Bešić (Melisa Ferhatović) i obe zaljubljeno gledaju u novog zgodnog Robina (Christoffer Willén), koji pomaže u treniranju ženskog tima. Vidimo da postoji očigledna privlačnost između Stele i Robina i ona predlaže da odu na plivanje posle jednog treninga. Privlačnost je tu ali shvataju da ih svi mogu videti i odlaze do obližnje vikendice. Tu počinju da se ljube ali kada Robin poželi više od toga, Stela mu govori da prestane. Ali on nastavlja… dok je ona paralisana. Bivaju otkriveni u kabini a Stela je poslata kući. Dok sva potresena, priča roditeljima o silovanju. otac insistira da to prijave, ali majka se ne slaže. Vode je kod lekara i pregled ne daje nikakve fizičke dokaze. Iako veruje svojoj ćerki, njeno iskustvo advokata joj govori da će podizanje tužbe dovesti do teške istrage koja će dodatno traumatizirati Stelu.

Sadašnjost

Priča se vrti oko brutalnog ubistva 32-godišnjeg Kristofera Olsena (Christian Fandango Sundgren) u švedskom grad Lund. Dan nakon ubistva, 19-godišnja Stela Sendel (Alexandra Karlsson Tyrefors) je uhapšena zbog ovog zločina. Njeni roditelji, pastor Adama (Björn Bengtsson) i advokatica Ulrika (Lo Kauppi) žele da zaštite svoju ćerku od optužbi koje su iznete protiv nje. Napisala sam da sve počinje malo drugačijom scenom i pričom, i to je pravi uvod u tragediju ove serije. Koliko naše odluke kao roditelja, iako je u pitanju najbolja namera i zaštita deteta, mogu da unište to isto dete i naš odnos? Četiri godine kasnije, Stela slavi svoj 19. rođendan. Njeni roditelji joj daju poklon koji nije želela i odmah shvatate da je između njih sada veliki jaz. Izlazi sa Aminom u klub u kojem nailaze na Aminine prijatelje sa fakulteta. Stela ne voli da je sa njima i otkrivamo da ona nije upisala fakultet i da radi u lokalnoj poslastičarnici. Dosadno joj je i tako primećuje zgodnog mladića Kristofera Olsena, prilazi mu i kada sazna da ide na umetničku izložbu u Kopenhagenu, ona ga pita da krene sa njim. Posle lude noći, on je dovozi kući i tek onda se predstavljaju jedno drugom po imenu.

Otac, majka i ćerka

Knjiga je podeljena na tri različita dela. Svaki donosi priču iz ugla Adama, Stele i Ulrike. Serija nas vodi između prošlosti i sadašnjosti ali tako da ipak možemo da zaključimo iz čijeg ugla posmatramo priču. Par nedelja nakon što je Stela započela vezu sa Kristoferom, vidimo da roditelji nemaju samo sa Stelom loš odnos, već i da je među njima veliko nerazumevanje. Adam je taj koji ostaje kod kuće dok je Urlika na poslu. Konkretne noći, Adam je sam kod kuće dok je Stela napolju, a Ulrika je morala neočekivano da ode na posao. Međutim, Adam nalazi Ulrikinu identifikacionu karticu zaboravljenu u kuhinji i zna da ga vara. Kasnije te noći on čuje Stelu u sauni u prizemlju i zatiče je kako drži odeću na kojoj je krv. Sledećeg jutra, Adam slučajno vidi mesto zločina na putu do svoje crkve i shvata da je u pitanju ubistvo. Ulrika je, kako vidimo, te noći imala je seks sa Mikaelom Blombergom (Håkan Bengtsson), kolegom advokatom. Sledećeg dana, Stela traži telefon postanu ali ga ne nalazi i odlazi na posao. Iznenađenje sledi u idu poziva Mikaela koji javlja da je Stela uhapšena i optužena za ubistvo čoveka po imenu Kristofer Olsen. Upozorava je da je policija na putu sa namerom da pretrese kuću, i tera je da proveri Stelinu sobu. Ispod Stelinog kreveta pronalazi torbu sa krvavim duksom i stavlja je u tašnu koju nosi sa sobom u policiju na ispitivanje. Adam odlučuje da ćerki da alibi (briše poslate poruke u kojima je pita gde je i kada dolazi) i tvrdi da je u vreme ubistva bila u kući.

Plavi princ

Ono što odmah primetite kada vidite zgodnog mladića ispred kluba je da dosta liči na silovatelja iz Steline mladosti. Primećujete i da je Stela dosta otvorena i luckasta, kao da ima želju da upadne u probleme. Kristofer je dosta stariji mladić sa svojih 32 godine u odnosu na njenih 19. On vozi lud auto, ima veliki i skup stan, vodi se kao preduzetnik a jedan od poslova su mu kriptovalute. Prosto pravi moderni princ, samo što današnji prinčevi uvek imaju neku grešku. U ovom slučaju, on tbrdi da je to njegova bivša posesivna devojka koja ima zabranu prilaska. Stela je mlada i ne primećuje crvene zastavice u Kristoferovom ponašanju, pa čak ni kada se spomenuta bivša devojka pojavi i upozori je da se čuva. Savetuje joj da proveri fioke u stanu jer je jedna od njih puna lekova koje Kristofer koristi da bi drogirao i silovao devojke. Iako je lekove videla, Stela i dalje ne želi da veruje. Vremenom shvata da njen život postaje njegov i da je on taj koji donosi odluke. U jednoj sceni vidimo kako je isto kao i Robin ne sluša dok mu govori da ne želi da ima seks (na krevetu njenih roditelja). Istorija se ponavlja ali da li je žrtva sada ojačala?

Suđenje

Možda ste od starta sigurni da je Stela ubica ali kako je ovo misterija ubistva i triler, završava se suđenjem Steli. Tajne koje su Ulrika i Adam krili jedno od drugog postaju bitan deo procesa. Ulrika je bacila Stelin mobilni telefon i krvavu odeću, a Adama je lagao policiju o tome kada je Stela stigla kući u noći ubistva. Ali razgovor koji je Ulrika ranije u seriji vodila sa Aminom a sa čijim sadržajem nismo bili upoznati menja sve. Urlika je odličan advokat koji je savetovao Aminu da ćuti do sušenja, ali i da se reši noža kao dokaza kako tužioci ne bi mogli da osude nju i Stelu za ubistvo. Amina svojim svedočenjem uvedi drugog osumnjičenog u slučaj kako Stela ne bi mogla biti proglašena krivom van razumne sumnje. Sve se odigrava baš kako je Ulrika planirala i Stela biva oslobođena.

Silovanje

Jedna pogrešna odluka i prikrivanje silovanja prave nove žrtve! Kada Amina počne da svedoči, ona sve šokira izjavom da ju je Kris drogirao i silovao u noći njegovog ubistva. Tvrdi da je potom pobegla iz njegovog stana i tek sledećeg jutra saznala da je mrtav. Na suđenju je i Krisova bivša devojka Linda (Emilia Roosmann) koja je ranije pokušala da ga prijavi za istu stvar pa Amina to daje kao jedno od objašnjenja zašto nije mislila da će joj neko verovati u šta dogodilo. I navodi Stelin slučaj od pre 4 godine. Sistem je takav da se žrtvama ne veruje.

Koliko daleko biste otišli ​​da zaštitite svoje dete?

Mi kao roditelji imamo neku svoju viziju o tome šta je najbolje za naše dete. Ta vizija je zasnovana na našim iskustvima i dešavanjima oko nas, i nama bliskim ljudima. Preterana zaštita deteta i preuzimanje odgovornosti za njegove postupke nikada nije dobro rešenje. Svesni smo toga, i vidimo kako se ovakav način razmišljanja odražava na našu decu i dešavanja u poslednje vreme. Nekako smo postali previše zaštitnički prema našoj deci i počeli smo da im automatski sve verujemo. A da li je to ispravno? Kao za sve u životu, i kada su deca u pitanju, potrebno je da razmislimo, proverimo i reagujemo. Urlika je želela da zaštiti Stelu tako što je u ime cele porodice rešila da ne tuže silovatelja. To je uticalo na Stelu ali i celu porodicu. Da li bi stvari bile drugačije da su otišli na suđenje, sigurna sam da bi!

Koliko dobro poznajete svoje dete?

Već sam napisala da deci nekako sve verujemo. Čak i kada prave probleme, mi imamo opravdanje. Svakome je dete najbitnije u životu i teško je nekada priznati da možda ipak ne znamo sve o njemu. Koliko je samo roditelja koji su mislili da se njihovo dete nikada neće tući, drogirati i napraviti neku nesreću? Stelini roditelji su ubeđeni da ona nije sposobna za ubistvo i mislim da ona njima nikada nije ispričala sve što se desilo kobne noći. Mi ćemo to videti ali ćemo se posle svega pitati koliko dobro poznaju svoje dete i koliko su oni krivi za njene postupke?

Zaključak

Skoro normalna porodica je zanimljiva priča koja će vas naterati da je odgledate u jednom danu. Serija se fokusira se na iste vremenske linije ali iz tri različute perspektive. Sve one se preklapaju da bi se stvorila jedna tragična priča koja tera na razmišljanje.

Foto: Netflix
Prethodni tekstDa li su ljudi opterećeni poslom?
Sledeći tekstZašto je važno razvijati strpljenje kod dece?