Biciklizam ima sve više poklonika u svetu, ne samo kao sport, rekreacija, nego i kao vid održivog prevoza koji svakom pojedincu donosi ogroman benefit: ekonomski i zdravstveni. U Evropi postoji čitava mreža biciklističkih koridora. Evropska biciklistička federacija je pre više od 20 godina, tačnije 1995. počela sa projektom EuroVelo, odnosno “crtanjem” biciklističkih deonica koje se protežu celim evropskim kontinentom i na najbolji način ga povezuju. U ovom trenutku trasirano je 15 ruta ukupne dužine od oko 40.000 kilometara, a plan je da se ova brojka poveća na više od 70.000 kilometara. Čak tri rute Eurovelo prolaze kroz Srbiju. Rute 6, 11 i 13.

EuroVelo 6

Ova ruta, duga 3.653 kilometara, proteže se od obala Atlantskog okeana u Francuskoj, prati rečne tokove Loare, Sene, Rajne, a zatim Dunav u skoro celom njegovom toku. Završava se na delti Dunava, odnosno u rumunskoj luci Konstanci. EV6 prati Dunav i u Srbiji i prolazi kroz Novi Sad i Beograd.

Batajnica kroz koju npr. prolazi pominjana ruta Euro Velo 6, Zemun polje, Galenika, Gornji Zemun, Ovča, Borča, Kotež, Krnjača, Dobanovci, Surčin, Ledine, Rakovica Vidikovac Žarkovo… ne postoje na mapi biciklističkih staza u Beogradu.

Podsećanje
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Beograda, stavio je ove godine na javni uvid elaborat povodom izrade plana detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u Batajnici, Opština Zemun. Planirana širina regulacije Širokog puta iznosi minimalno 15 m, i sastoji se odkolovoza širine 7m, dvosmerne biciklističke staze širine 3 m, zelenila sa drvoredom širine 2 m i obostranim trotoarima širine po 1,5 m.

PETICIJA
Građani i biciklisti su tim povodom pokrenuli online peticiju sa sledećim ciljem:
Potrebno je napraviti biciklističku stazu od Batajnice do Zemuna radi bezbednosti biciklista u saobraćaju koji se kreću putem predveđenim samo za automobile, a i to bih dodatno olakšalo ljudima koji rade u mnogobrojnim firmama koje se nalaze između oba mesta koji su isto prinuđeni da idu po putu da bih stigli do posla.

Svi koji žele da daju svoj potpis ovoj peticiji, mogu posetiti sajt peticije.online.

Tekstovi preuzeti: uzb.rs i ekapija

Prethodni tekstPomozimo Anji Vujnović da pobedi opaku bolest
Sledeći tekstMeđunarodni poljoprivredni sajam prvi put onlajn – virtuelni sajam