Poslednjih nedelju dana bio je na respiratoru u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, gde je primljen 13. novembra pošto se zarazio korona virusom.

Basista čuvene jugoslovenske i srpske rok grupe Riblja čorba – Miroslav Miša Aleksić, preminuo je u 67. godini u Beogradu od posledica Kovida-19, objavila je Radio-televizija Srbije..

Jedan je od osnivača rok grupe Riblja čorba sa kojom je snimio više od 20 studijskih i živih albuma, odsvirao veliki broj koncerata i turneja i pobrao brojne nagrade.

Publika će ga pamtiti po energičnim nastupima, vedrom duhu, kao i hitovima koje je stvarao – Amsterdam, Ostaću slobodan, Ja ratujem sam.

Muzičku karijeru započeo je pre pola veka u bendu Rojali, gde se kao 17-godišnji školarac latio bas gitare i mikrofona.

Sa njima je 1970. godine osvojio drugo mesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije „Veče uz radio“ Radio Beograda.

Aleksić je sledeću školsku godinu proveo u Pajksvilu u Sjedinjenim Američkim Državama gde je sa drugim učenicima oformio rokabili bend Ši-ma-fa (SHI-MA-FUH).

Oduševljen hard rok zvukom bendova Led Cepelin, Dip Parpl i Grend Fank Rejlroud, po povratku u Jugoslaviju osniva grupu SOS.

„Redovno su svirali tako da je Miša u to vreme komotno mogao da bude profesor domaće geografije budući da je nastupao u mestima koja postoje samo na vojnim kartama“, napisao je rok kritičar Petar Janjatović u knjizi „Eks ju rok enciklopedija“.

Grupi se 1977. godine pridružuju Rajko Kojić na gitari i Vicko Milatović za bubnjevima, i ne sluteći, postavljaju temelje Ribljoj čorbi, zvanično formiranoj leta iduće godine, kada se trojci pridružio Bora Đorđević.

Zvezda potkrovlja, suterena, stadiona…
Riblja čorba je već na početku stekla veliku popularnost, a koncerte su imali „od Vardara, do Triglava“.

Na njihovom prvom albumu Kost u grlu iz 1979. godine Aleksić je uradio muziku za pesmu „Zvezda potkrovlja i suterena“, dok je „Ostani đubre do kraja“ komponovao sa Borom Đorđevićem.

Aleksićev potpis na trećem albumu Mrtva priroda, koji je prodat u 450.000 primeraka, stoji na pesama „Prevara“ i „Odlazak u grad“.

Autor ili koautor, bio je i kod pesmama „Amsterdam“, na kojoj gostuje rege pevač Edi Grant, „Dobro jutro“, „Lud sto posto“, „Priča o Žiki Živcu“…

Na svirkama je uvek bio pokretan i poletan, pa je tako krajem sedamsedestih u zanosu promašio binu i slomio nogu na koncertu u Dolovu.

Redovno je sa Ribljom čorbom gostovao na stadionima, a ostaće upamćeni nastupi na Maksimiru, domu fudbalera Dinama u Zagrebu 1987. na zatvaranju Univerzijade i na Omladinskom stadionu OFK Beograda 2002. godine.

Međutim, sudbina nije htela da za Aleksićevog života održe koncert na beogradskoj Marakani, iako je godinama najavljivan.

Pored matičnog benda, Aleksića su angažovali i drugi muzičari.

Sa Bajagom je 1983. komponovao muziku za pesme Zdravka Čolića „Afrika“ i „Tvoje oči“, dok su iste godine imali saradnju i sa Biljanom Petrović.

Aleksić se često hvatao i producentske palice, pa je pored nekih albuma Riblje čorbe, producirao izdanja grupa Jazzy Bell, Warriors, Milorada Mandića Mande i druge.

Objavio je i autobiografsku knjigu Uživo!, bio je jedan od pokretača muzičkog studija „Kazablanka“ i držao je prodavnicu instrumenata u centru Beograda.

Izvor: bbc.rs
Foto: Stefan Stojanovic

Prethodni tekstSveti apostol i jevanđelista Matej
Sledeći tekstProdaje se neizgrađeno građevinsko zemljište u Šimanovcima