Prvi desktop računar koga je krasio logotip zagrižene jabuke ugledao je svetlost tržišta davne 1976. godine, po ceni od 666,66 dolara (Sotona!).

Nekoliko decenija kasnije jedan primerak iz tog doba ukazao se na eBayu i nešto je skuplji. Prodavac traži tričavih milion i po dolara za njega! Astronomske li brojke! Čime li je vlasnik pravda?

Za početak, sa izuzetkom konektora za ekran i tastaturu, svi ostali delovi su originalni, uključujući i nemodifikovanu NTI matičnu ploču. Kućište od retkog koa drveta jedno je od šest na svetu koja su „preživela”. Kupce bi dodatno moglo da primami i to da kompjuter i dalje radi, prava retkost za uređaj ovog godišta.

Međutim, istinski prodajni adut ovog Apple I računara je taj što je on jedan od prvih 50 koje je lično sastavio tandem Steva (Džobs i Voznijak). Vlasnik je do njega došao trampom (za Apple II) početkom 1978. godine u Montrealu, gde je radio u prodavnci kompjutera. Uz njega ide kompletna dokumentacija i naravno sertifikat o verodostojnosti. Nažalost, troškovi isporuke iznose 720 dolara, što je stvarno previše, tako da ipak odustajemo od ovog nadmetanja.

Izvor: sk.rs

Prethodni tekstVremeplov, 3. februar
Sledeći tekstProdužen rok za molbe: Upis u prvi razred u školu koja nije matična