Postoje namirnice koje nas pune energijom, ali i hrana koja krade energiju. Zbog nje se osećamo umorno, bez energije, tromo i ponekad depresivno.

Otkrijte i zašto:

Kradljivci energije

Kradljivci energije su namirnice kojima je teško odoleti. Na prvom mestu su prerađeni proizvodi, brza hrana i industrijski pripremljena pića. Njihova zajednička osobina je da ne sadrže gotovo nikakve vitalne hranjive materije, a obiluju masnoćama i šećerima.

Telu uzima energiju i preterani unos kafe. Kafa u manjim količinama daje energiju, ali nakon četvrte/pete šoljice možemo se osećati upravo suprotno – umorno i bez energije. Pržena zrna kafe sadrže određene materije koje stimulišu glad i sprečavaju apsorpciju gvožđa. To može dovesti do poremećaja u snabdevanju tela kiseonikom.

Proizvodi koji sadrže mnogo šećera, brzo podižu nivo šećera u krvi nakon čega sledi nagli pad energije i umor. Izbegavajte proizvode koji su označeni kao „light“ jer često sadrže veštačke zaslađivače. Ako preterate s takvim namirnicama, možete brzo izgubiti osećaj za slatkoću i hrana vam nakon toga neće biti dovoljno slatka.

Sledeća namirnica na listi koja uzima energiju je so. Pokušajte da izbegavate preterano slane proizvode. So je puna natrijuma koji zadržava vodu u telu i uzrokuje nadutost.

Ćuretina i crveno meso

Ćuretina je namirnica koja nam takođe uzima energiju. Ona sadrži mnogo triptofana – aminokiselinu koja ima opuštajući efekat na telo. To nije loša stvar ako ne možete da zaspite, ali trebalo bi je izbegavati za vreme rada koji zahteva mnogo energije i koncentracije.

Tada se radije odlučite za sveže namirnice koje daju energiju, kao na primer sveže voće. U takvim situacijama ne zaboravite da unosite dovoljno vode. Na “crnu listu” namirnica koje uzimaju energiju nalazi se i crveno meso za čije varenje telo troši mnogo energije. Mnogo više nego za varenje ribe ili piletine. Pržena hrana je takođe jedan od „kradljivaca energije“.

Alkohol

Jedna čaša vina uz ručak učiniće vas umornim i pospanim. Alkohol ima svojstvo da usporava funkcionisanje centralnog nervnog sistema. S druge strane, to dovodi do nesanice što znači da će se nakon čaše ili dve alkohola, nivo energije teško vratiti na prvobitni nivo.

Hleb i testenina

Smanjite unos hleba od belog brašna iz svog jelovnika ili ga potpuno izbacite. Budući da je pun ugljenih hidrata, vrlo će vam brzo „ukrasti“ energiju. Ugljeni hidrati najpre povećavaju nivo šećera u krvi i daju lažan osećaj sitosti, a nakon toga sledi nagli pad šećera u krvi.

Zbog toga ćete se u jednom trenutku osećati da imate puno energije, a nakon toga će uslediti nagli pad energije.

I testenina spada u grupu namirnica s visokim glikemijskim indeksom, tj. uzrokuje nagli porast i pad nivoa glukoze u krvi. Radije izaberite namirnice koje imaju niski glikemijski indeks i ne uzrokuju velike oscilacije šećera u krvi.

Najbolje bi bilo da se u dnevni meni uvrstite proizvodi od celih žitarica, proso, heljda, leblebija, smeđi pirinač, mahunarke i smeđi pasulj.

Izvor: stvarukusa.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstPreminuo glumac Vlasta Velisavljević
Sledeći tekstDan sećanja – 22 godine od NATO bombardovanja