Pojava afti je česta pojava u dečjem dobu, uzrasta od malog deteta do tinejdžerskog doba. Češće se javlja kod devojčica u odnosu na dečake i neretko su nepoznatog uzroka.

Afte se javljaju u usnoj duplji na sluzokoži unutrašnje strane obraza, na usnama, desnima, ispod ili iznad jezika. Javljaju se pojedinačno kao jedna ili više okruglih ranica bele boje okružene crvenim prstenom, praćene bolnim peckanjem pre i izbijanja u toku njega, zbog čega otežavaju hranjenje i dovode do gubitka apetita kod dece.

Najčešći uzroci

Najčešći uzroci koji su povezani s nastankom afti kod dece su:

  • Virusne infekcije, kao što je BRNU virus (bolest usta, šaka i stopala) koji pogađa bebe i malu decu, s pojavom afti u ustima, ospom na šakama i stopalima
  • nedostatak gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 (anemija)
  • alergijski uzroci, autoimune bolesti (celijakija, zapaljenjske bolesti creva)
  • periodi smanjene otpornosti organizma
  • mehaničke povrede zbog nošenja proteza, hemijskim sredstvima ili toplotom

Kako se leče

Najčešće prolaze spontano za jednu do dve nedelje. Savetuje se primena gelova ili spreja sa lokalnim dejstvom koje sadrže hijaluronsku kiselinu. Može se takođe dati analgetik (paracetamol ili ibuprofen), savetuje se izbegavanje ljute, začinjene i kisele hrane, a preporučuje se davanjem tečne i kašaste hrane. Kod učestale pojave afti u dečjem dobu potreban je pregled pedijatra koji će zaključiti uzrok njihove pojave.

Izvor: Alo.rs, Foto: Shutterstock

Prethodni tekstKako zagađen vazduh utiče na javno zdravlje?
Sledeći tekstSaveti za kreiranje savršenog poslovnog prostora