Praćenje i procena telesnog rasta deteta su neophodni na redovnim sistematskim pregledima kod izabranog pedijatra, koji će na osnovu izmerene visine (dužine) deteta i telesne mase pratiti rast deteta pomoću grafikona rasta.

Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava moguće uzroke zaostajanja: Većina dece predškolskog i školskog uzrasta trajno prati određenu krivu rasta na grafikonu – kanal rasta.

Definicija niskog rasta

Deca čija je telesna visina ispod donje granice normale za odgovarajući uzrast i pol deteta na grafikonu rasta vode se kao niža rastom.

Mogući uzroci zaostajanja

Najčešći uzrok zaostajanja u rastu kod odojčeta i malog deteta je neadekvatna ishrana. Ta deca su zdrava, nemaju pridružena oboljenja i nakon adekvatne ishrane deteta dolazi do porasta u telesnoj dužini i telesnoj masi.

Drugi razlog zaostajanja u rastu su hronične bolesti creva, celijakija, nedostatak hormona štitne žlezde, hromozomski poremećaji, bolesti bubrega, nedostatak hormona rasta

Dijagnostika i terapija niskog rasta

Najvažnije je da se visina deteta pravilno meri i redovno sprovodi na sistematskim pregledima kod izabranog pedijatra i da se eventualni uzroci zaostajanja u rastu na vreme uoče da bi se blagovremeno sprovodila terapija.

Izabrani pedijatar će predložiti ispitivanje uzroka niskog rasta kod dece koja su ispod donje granice za uzrast i pol, kod onih koja pokazuju nisku brzinu rasta, čija visina odstupa od visine roditelja, koja u pubertetu nemaju pubertetski skok rasta, koja su rođena mala za gestacijsku dob a koja posle druge godine nisu dostigla visinu vršnjaka.

Kod dece kod kojih se potvrdi testovima da imaju nedostatak hormona rasta započinje se terapija hormonom rasta.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Izvor: najzena.alo.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstVeliko interesovanje Zemunaca za privremene priključke na infrastrukturu
Sledeći tekstPonovo izmena trasa linija prevoza kroz Zemun