Pedijatar dr Aneta Jovanović ističe da je to bolest koja se lako prepoznaje i leči. Za šarlah je tipicna: pojava visoke telesne temperature, gušobolja, crven jezik, ospa po telu.

Šarlah je zarazno oboljenje u jesenjem i zimskom periodu, čiji je uzrok ista bakterija koja izaziva streptokoknu anginu (upalu grla). U pojedinim slučajevima, ako dete ima streptokoknu anginu, može da razvije kliničku sliku šarlaha. Streptokokna infekcija izaziva pojavu visoke telesne temperature koja je praćena bolom u grlu, uvećanim limfnim čvorovima na vratu, groznicom, glavoboljom, povraćanjem, bolom u stomaku, crven jezik, a nakon dan-dva od početka infekcije pojavljuje se sitna ospa po telu. Karakteristična je ospa, u vidu crvenih sitnih tačkica koja se pojavljuje na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, po obrazima, na stomaku, preponama, na ramenima i leđima.

Koji je uzrok šarlaha i kako se prenosi?

Uzrok šarlaha su toksini koje proizvodi bakterija koja izaziva anginu (beta hemolitički Streptokok grupe A). Takođe, može se pojaviti i kod rana na koži ili opekotina, koje su inficirane istom bakterijom. Prenosi se direktnim kontaktom sa detetom koje je zaraženo (kijanje, kašljanjem, priborom za jelo i piće).

Kako se postavlja dijagnoza?

Pedijatar je postavlja nakon pregleda, a na osnovu simtoma i karakterističnog izgleda ospe kod deteta, uz uzimanje brisa grla (brzi test na Streptokok grupe A).

Kako se leči šarlah kod dece?

Lečenje šarlaha kod dece je isto kao i kod angine, penicilinskim antibioticima. Takođe se može dati Paracetamol ili Ibuprofen (u cilju smanjenja bolova u grlu i temperature), povećan unos tečnosti, ispiranje grla slanim rastvorom.

Moguće komplikacije?

Vrlo retko se, ukoliko se ne leči infekcija, može desiti komplikacija na srcu (reumatska groznica) i na bubrezima (postreptokokni glomerulonefritis).

Koje su mere prevencije?

Redovno pranje ruku, predmeta, igračaka, pribora za jelo i piće.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Autor: Dr Aneta Jovanović, Foto: doctorulzilei.ro
Prethodni tekstPazite se prevaranata: Nude filtere za vodu
Sledeći tekstZanimljivo takmičenje u Batajnici: Prvenstvo u penjanju uz konopac