Urinarna infekcija je najčešća bakterijska infekcija u detinjstvu, naročito u prve dve godine života.

U novorođenačkom periodu se javlja češće kod dečaka, a kasnije je češća kod devojčica, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović.

Najčešći simptomi

Zavisi od uzrasta deteta, pa tako kod novorođenčeta i odojčeta su povišena telesna temperatura, razdražljivost, povraćanje, dijareja, gubitak u težini, produžena žutica i loše opšte stanje deteta.

Kod starije dece se javlja povišena telesna temperatura, groznica, bol i peckanje pri mokrenju, češće mokrenje, bol u stomaku ili leđima.

Mogući uzroci

Kod devojčica se češće javljaju urinarne infekcije zbog kratke uretre (mokraćnog kanala) i bližeg položaja završnog dela debelog creva. Drugi faktori su anomalije urinarnih puteva, vezikoureteralni refluks (vraćanje mokraće iz mokraćne bešike u mokraćovod pri mokrenju), loše higijenske navike, zatvor (neredovno pražnjenje creva), genetska sklonost ka urinarnim infekcijama.

Stručna dijagnostika

Pregled pedijatra je neophodan radi kliničkog pregleda deteta i laboratorijskog pregleda urina. Važno je da se uzorak urina uzme na adekvatan način, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Preporučeno lečenje

Urinarne infekcije se leče antibioticima, lekovima protiv bolova ili povišene telesne temperature i povećanom količinom tečnosti.

Kod novorođenčeta ili deteta koje ima težu infekciju, neophodno je lečenje u bolničkim uslovima, kada se antibiotici daju intravenskim putem.

Posle prve dokazane urinarne infekcije potrebno je da se ispita uzrok infekcije da bi se sprečile moguće komplikacije na bubrezima.

Izvor: najzena.alo.rs, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstPijačarima sve izgorelo, s mukom gledaju pepeo i garež
Sledeći tekstPodeljena auto-sedišta za mališane sa opštine Zemun