Ljudi su počeli da koriste zubnu pastu otprilike od 500. godine pre nove ere. Stari Grci su koristili smesu koja je u sebi imala koralni prah, a umesto četkice su koristili grančice koje su žvakali. Neki narodi i danas koriste lišće raznih biljaka u te svrhe.

Srećom, oralna nega je od tada napredovala, pa danas imamo na raspolaganju mnogo različitih alata koji nam pomažu da održimo zube zdravim.

O zanimljivih činjenica o zubima, koje možda do sada niste znali piše Healthline.

Zubi su jedinstveni
Zubi su jedinstveni poput otiska prsta. Zbog toga se stomatološki kartoni ponekad koriste za identifikaciju ljudskih ostataka. Čak ni jednojajčani blizanci nemaju identične zube. Zanimljivo je i to da jezik takođe ima jedinstveni otisak.

Gleđ je najtanji i najčvršći sloj zuba
Gleđ je spoljnji sloj zuba. Ona je poput tvrde ljuske, njena primarna svrha je zaštita vidljivog dela zuba. Ona nije neuništiva. I ona može da ima mikropukotine, ali i da propada.

Šećeri i kiseline, poput onih u bezalkoholnim pićima, koja u kontaktu sa bakterijama u ustima napadaju gleđ ci dovode do njenog propadanja, što označava početak propadanja zuba. Bezalkoholna gazirana pića posebno štete, ako ih pijete često tokom dana.

Žuta boja zuba znači propadanje, ali ne uvek
Žuta i smeđa boja nije samo mrlja od kafe ili cigareta. Gleđ je delimično odgovorna za belji izgled zuba, a kada propadne, zubi mogu imati tamniju boju.

Naravno postoje različite nijanse zuba i neki imaju prirodnu žućkastu boju, u tom slučaju to nije znak propadanja.

Oštećena gleđ takođe može biti krivac za bilo kakvu bol koju osećate.

Zubi su poput sante leda
Trećina svakog zuba nalazi se ispod desni, odnosno zubnog mesa. Zbog toga je održavanje zdravlja zubnog mesa jednako važno kao i briga o zubima. zdravi desni su čvrsti, ne krvare i uvek su svetlo ružičaste boje. Oni predstavljaju „kuću“ za zube.

U ustima živi 300 vrsta bakterija
Plak sadrži milione bakterija, sastavljenih od 200 do 300 različitih vrsta. Glavni krivac za loše zdravlje zuba je Streptococcus mutans, koji pretvara šećer i druge ugljene hidrate u kiseline koje „jedu“ zube.

Plak je neprijatelj
Ako ga redovno ne uklanjate četkicom i koncem, plak može prouzrokovati karijes. Ako se ne uklanjanja, plak se stvrdne i razvije u kamenac. Redovno perite zube i skidajte naslage kod stomatologa da biste sprečili nastanak karijesa i sačuvali svoje zube.

Proizvodimo 10.000 litara pljuvačke
Ljudsko telo svakodnevno stvara otprilike četvrtinu pljuvačke, koja tokom života dolazi do brojke od 10.000 litara.

Pljuvačka ima važnu ulogu u zdravlju čoveka. Na primer, olakšava gutanje hrane i sadrži enzime koji ubrzavaju varenje. Treba istaći i to da proces varenja započinje upravo u usnoj duplji, žvakanjem hrane, a pljuvačka dodatno potpomaže taj proces.

Što se tiče zuba, pljuvačka ispira čestice hrane i sprečava njeno zadržavalje u ustima. Zahvaljujući svom sastavu ona može da neutrališe kiseline u plaku koje prouzrokuju oštećenja i propadanje zuba.

Ona je takođe veoma važna kod osoba koje nose mobilne proteze, jer pomaže zadržavanje ista na mestu na više načina.

Izvor: N1 Beograd, Healthline
Prethodni tekstBadnji dan/veče (zimska kratkodnevnica)
Sledeći tekstBadnji dan u Zemunu