Prethodnog vikenda održano je Prvo otvoreno dečje prvenstvo Novog Sada u ubrzanom šahu, gde su pravo učešća imali svi rođeni 2003. godine i mlađi.

Nadmetali su se u osam kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji. Učestvovalo je više od 90 dece iz 20 klubova širom Srbije, a takođe su nastupili i gosti iz Bosne i Hercegovine.

U okviru kategorije do osam godina nadmetalo se 27 šahista, gde je među devojčicama najbolja bila Lena Radenković iz ŠK „Omladinac“ Novi Banovci sa šest poena iz sedam partija.

Iza sebe je ostavila Katarinu Vugdalić iz DŠK „Kapablanka 1992“ iz Novog Sada i Mašu Petrov iz Zrenjanina. Kod dečaka je konkurencija bila veoma jaka, a najsjajnije odličje poneo je Aljoša Kanački iz ŠK „Aljehin“ Pančevo sa 6,5 poena iz sedam partija. Na drugom mestu je bio Miloš Pasula iz „Bubamare“ Novi Sad sa pola poena manje, dok je treće mesto pripalo Nikoli Adamoviću iz „Kapablanke 1992“ sa osvojenih pet poena.

U grupi dečaka i devojčica do 10 godina nastupila su 22 učesnika, a u ženskoj konkurenciji najbolje su bile Jana Stošić iz „Aljehina“ Pančevo sa pet poena iz šest kola. Sa jednim poenom manje druga je bila Varvara Emanuilova iz „Bubamare“ i na trećem mestu Dora Bodolo sa dva poena, takođe iz tog novosadskog kluba. U muškoj konkurenciji prikazane su odlične partije, a prvo mesto je osvojio Vuk Ćirković, član ŠKGN „Nais“ iz Niša, sa šest poena iz sedam partija. Drugo mesto je pripalo sedmogodišnjem Milošu Pasuli iz „Bubamare“ sa pola poena manje u odnosu na prvoplasiranog, a treće mesto sa pet poena je izborio Dominik Tot iz istog kluba.

Najposećenija grupa bila je u uzrastu do 14 godina, u kojoj se takmičilo više od 30 učesnika.

Prvo mesto u kategoriji devojčica osvojila je Mila Radenković iz „Omladinca“ iz Novih Banovaca i za sobom ostavila Teodoru Jauković iz „Kapablanke 1992“, sa pola poena manje. Treće mesto je zauzela Magdalena Ilić sa 4,5 poena iz „Momine škole šaha“ iz Petrovca na Mlavi.

U kategoriji dečaka prvo mesto je osvojio Ognjen Ćuzović iz ŠK „Čenejac“ iz Čeneja sa šest poena iz sedam partija i za sobom ostavio dvojicu sa poenom manje – Nikolu Leskovca i Vukašina Orlića iz „Bubamare“ Novi Sad, ali su dodatni kriterijumi ipak presudili da Nikola osvoji drugo mesto. U najstarijoj kategoriji do 18 godina nastupilo je 15 šahista, a među devojkama prvo mesto je osvojila Anja Jovanović ispred ŽŠK „Dame“ iz Novog Sada, drugo, sa pola poena manje pripalo je Elmi Hoyić iz OŠK „Doboj Istok“ (BiH), dok je treću poziciju sa 3,5 poena zauzela Mina Radenković iz „Omladinca“. U muškoj konkurenciji prvo mesto, bez poraza, osvojio je Milan Gagić iz „Bubamare“ i iza sebe je ostavio Viktora Mesaroša iz ŠK „Spartak“ Subotica na drugom mestu, kao i klupskog drugara, Đorđa Krunića na trećem.

Treba istaći da su dodeljene i ekipne nagrade, gde je ubedljivo prvo mesto osvojila „Bubamara“ iz Novog Sada sa više od 30 učesnika i 11 osvojenih medalja. Drugo mesto je zasluženo osvojio novosadski DŠK „Kapablanka 1992“, dok je treće pripalo ŠK „Aljehin“ iz Pančeva. Organizator je bio Šahovski klub „Bubamara“ iz Novog Sada, u čijim prostorijama se i održao turnir, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Planirano je da se turnir organizuje kvartalno, sa ciljem promocije šaha u dečijem uzrastu, kao i podizanja kvaliteta igre i stvaranja novih mladih velemajstora.

Izvor: Dnevnik.rs, Foto: wirestock