Kompaniju Audio-Technica osnovao je davne 1962. godine Hideo Matsushita, sa vizijom da proizvodi visokokvalitetan zvuk za sve, što do tada nije bio slučaj.

Audio-Technica je svetska kompanija predana dizajnu, proizvodnji, marketingu i distribuciji audio opreme.

Kompanija je stekla ugled zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda i inovacijama u industriji. Njihove slušalice i mikrofoni koriste se u različitim industrijama, uključujući studio snimanje, radiodifuziju, koncerte i druge profesionalne audio aplikacije.

Audio-Technica danas proizvodi mikrofone, slušalice, bežične sisteme, miksete i ostale elektronske uređaje za kućnu i profesionalnu upotrebu.

Dobitnik brojnih industrijskih nagrada, Audio-Technica proizvodi uređaje koji postavljaju kvalitet, izdržljivost i visoke standarde.

Nama najzanimljiviji segment su slušalice. Osnovna podela ide na slušalice s aktivnim prigušenjem buke, HIFI slušalice, prenosne slušalice, monitor (pro) slušalice, DJ slušalice i headset slušalice za mobilne uređaje.

Da počnemo

1962. godine Hideo Matsushita je u Šindžukuu, posebnoj oblasti Tokija, administrativnog centra ovog grada, osnovao kompaniju Audio-Technica. Prva dva modela, AT-1 i AT-3 (kasete), počeli su da se prodaju proizvođačima audio opreme u Japanu. Visok kvalitet doveo je do toga da se godinu dana kasnije kompanija seli u prostraniju prostoriju i povećava proizvodnju. Sedište i fabrika su se 1965. preselili na sadašnju adresu u Naruse, u Mačida distriktu u Tokiju. Sa ubrzanim razvojem kompanije i njenih proizvoda, Audio-Technica otvara svoja predstavništva i u drugim zemljama.

Počinje prodaja AT-5. Kao rezultat toga, 1969. godine kompanija je izašla na svetsko tržište sa izvozom fono kaseta i lansirala prve mikrokasetofone.

Audio-Technica je 1972. godine osnovala ogranak firme u Americi, u gradu Ferlon u državi Ohajo, koja počinje sa isporukom VM fono kaseta za evropsko tržište. Kompanija je 1974. godine razvila svoju prvu seriju slušalica AT-700, koja je kasnije plasirana na tržište. Godine 1978. predstavljena je prva serija AT-800 mikrofona, a istovremeno te godine je otvoreno predstavništvo firme u Lidsy u Engleskoj.

Jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda bio je prenosni gramofon na baterije, pod nazivom „Mister Disc„, koji je prodavan u SAD početkom 1980-ih.

Audio-Technica je 1981. godine odlučila da ponudi profesionalnim muzičarima: „The Microphone Wardrobe“. Evo takvog višebojnog seta. Komplet uključuje sedam mikrofona ATM-41.

Audio-Technica – The Microphone Wardrobe, Foto: preservationsound.com

Godine 1985. kompanija je započela proizvodnju UniPoint linije ultra-kompaktnih mikrofona. Kompanija je 1986. razvila RCA kablove koji su napravljeni od „čistog bakra“. Kablovi su proizvedeni postupkom kontinuiranog livenja metala i ovu tehniku je izumeo i razvio Atsumi Ohno u peridu od 1982. do 1985. godine. Iste godine kompanija lansira AT33ML/OCC fono kasetu, koja je prva kaseta izrađena od PCOCC materijala. Značajan događaj u svetu zvuka. Audio-Technica otvara podkompaniju u Tajvanu 1988. godine. Takođe u osamdesetim, kompanija je bila veoma uspešna u prodaji Mister Disc prenosivog gramofona i audio kasetofona, koji je kasnije zamenjen Sound Burger-om, AT727 Sound Burger.

Audio-Technica AT727 Sound Burger, Foto: sudonull.com

Devedesetih godina prošlog veka Audio-Technica predstavlja nekoliko kondenzatorskih mikrofona sa velikom membranom predvićenih za studijsku upotrebu: AT4033 kardioidni mikrofon (1991.godine), AT4050 više-šablonski mikrofon (1995.godine), AT4060 kardioidni mikrofon sa vakuumskom cevkom (1998. godine), AT895 mikrofon sa pet elemenata koji omogućava prilagođavanje usmerenog zvuka sa DSP (digitalni signal procesor) procesorom. Jugoistočno Azijski ogranak osnovan 1996. godine, počinje sa radom u Singapuru.

Audio-Technica AT4033, Foto: Audio-Technica/recordinghacks.com

2005. godine Audio-Technica je razvila „Unigard“ metod za pravljenje mikrofona otpornih na radiofrekvencijske smetnje izazvanih od strane mobilnih telefona, bluetooth uređaja, bežičnih računarskih mreža i voki-tokija. U patentiranje ove funkcije bilo je uključeno 13 patenata, pošto su inženjeri kompanije modifikovali različite elemente konstrukcije i rada mikrofona. Preko 50 postojećih modela mikrofona Audio-Technica nadograđeno je novom RFI otpornom tehnologijom.

2007. godine kompanija je predstavila mikrofon AT2010, a takođe je patentirala SpectraPulse tehnologiju.

Audio-Technica AT2010, Foto: aucfan.com

Ova tehnologija se koristi u slučajevima kada radni opseg nije toliko važan koliko sigurnost podataka i upotrebljivost. Na primer, u sudnicama i sudovima.

Kompanija je 2008. godine proslavila dvadesetogodišnjicu isporuke mikrofona za američke predsedničke debate. Svoju pedesetogodišnjicu, Audio-Technica proslavlja na „Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike“ (eng. CES) 2012. godine prvi put se u javnosti pojavljuju AT-LP1240-USB USB DJ Turntable i ATH-CKS55i. A za kućnu upotrebu, Audio-Technica ima model – LP60USB.

Audio Technica LP1240USB, Foto: bonedo.de

Audio-Technica 2017. godine plasira bežične slušalice ATH-DSR9BT, koje dobijaju nagradu na „Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike“ koristeći Trigence Dnote tehnologije.

Značajni proizvodi

AT770 (Mister Disc) – prenosni uređaj za reprodukciju gramofonskih ploča
AT2020 – kardioidni mikrofon srednje dijafragme
ATH-WS55 – slušalice koje prekrivaju uši sa izraženim basom
ATH-WS99BT – slušalice koje prekrivaju uši sa izraženim basom (53 mm drajver, blutut 3, druga klasa)
ATH-M50 – profesionalne monitorske slušalice koje pokrivaju uši
ATH-M50x – profesionalne monitorske slušalice koje pokrivaju uši (naslednik modela ATH-M50)
ATH-MSR7 – slušalice koje pokrivaju uši
ATH-SR5BT – bežične audio slušalice visoke rezolucije
Air Dynamic Series – namenjene muzičarima koji ne žele totalnu izolaciju od okruženja
ATH-AD500 – 40 mm drajveri
ATH-AD700 – 53 mm drajveri, uglovi
ATH-AD900 – 53 mm drajveri, smanjeno otpuštanje basa
ATH-R70x – 45 mm drajveri
ATH-CKS55 – bubice sa izraženim basom
AT-LP120-USB – prenosivi gramofon srednje klase
AT-LP1240-USB – prenosivi gramofon namenjen dižejevima
SB DJ TurntableAudio-Technica AT-95e – gramofonska kaseta za haj-faj podešavanja
AT11E – gramofonska kaseta za haj faj podešavanja
ATH-DSR9BT – digitalne bežične slušalice

Izvor: wikipedia, sudonull.com
Prethodni tekstProvizije u bankama od 1. septembra 2023. godine?
Sledeći tekstDodeljeni pehari Zemun kupa