VESA (Video Electronics Standards Association) objavila je još 2019. godine novi standard – DisplayPort 2.0 – konekciju koja korisnicima donosi osetno veći protok podataka nego kakav se sada beleži sa HDMI 2.1 standardom, podršku za rezolucije od 8K i više frekvencije osvežavanja ekrana.

Prvobitno, DisplayPort 2.0 je trebalo da bude objavljen krajem 2020 ali je implementacija u monitore odložena zbog COVID-19 pandemije, koja je sprečila bitne sastanke inženjera i onemogućila je da brojne kompanije rade zajedno i isprave probleme sa kompatibilnošću. Sada se očekuje da će se DisplayPort 2.1 pojaviti u proizvodima kasnije tokom 20201. godine, ali se očekuje da će biti potrebno više vremena da standard postane široko rasprostranjen. VESA mora da se pobrine da grafičke karte, monitori i drugi tipovi ekrana prihvate podršku za DisplayPort 2.1, što će biti dug proces.

DisplayPort 2.0 će podržavati maksimalan protok od 80Gbps (U odnosu na prethodno izdanje iz 2016. (1.4a), nova verzija je zabeležila priličan rast performansi, protok je sa 25,9 gigabita po sekundi skočio na 77,4 a to je dovoljno da se potera 16K rezolucija (15.360 × 8.460 piksela) sa osvežavanjem od 60 ili (donekle) približnije – tri povezana 4K monitora od 90 herca) i moći će da se koristi preko ažuriranog DisplayPort konektora i USB Type-C konektora (preko USB4 standarda). USB4 i DisplayPort 2.0 su zasnovani na Intelovom Thunderbolt 3 standardu.

Prethodni tekstDa bi se dete pravilno razvijalo, ono mora biti aktivno u stvarnom svetu
Sledeći tekstDa li ljudi u Srbiji više piju tokom pandemije?