Takozvana nosiva tehnologija nije ništa novo, ali je trend koji sve više uzima maha. Izazovi sa kojima se suočava ova tehnologija mogli bi da budu rešeni sa plastičnim čipovima koje je predstavio ARM.

Trenutna proizvodnja čipova oslanja se na silicijumske čipove koji su čvrsti i nemaju mogućnost savijanja koju zahtevaju moderni uređaju. Nasuprot njima, fleksibilna elektronika za osnovu ima druge materijale poput papira, metalne folije ili plastike. Kompanija ARM, oko čije se kupovine trenutno podigla velika prašina predstavila je PlasticARM, svoj plastični čipset.

Plastična osnova

Osnova novih čipova je plastika, a ona njih se nju kaleme tranzistori od tankog filma (TFT), što za rezultat ima zaista fleksibilne čipove. Pored fleksibilnosti, još jedna od prednosti nove tehnologije je proizvodnja tranzistora po mnogo nižoj ceni nego kod klasičnih tranzistora sa poluprovodnicima od metalnih oksida (MOSFET) na silicijumskim vaferima. Finalni proizvod je tanji i znatno zgodniji za nošenje, što ga čini jednostavnijim za implementaciju na površinama koje nisu ravne.

PlasticARM – više od koncepta

PlasticARM nije samo koncept, već je kompanija ARM napravila potpuno funkcionalno rešenje kako bi pokazala da koncept funkcioniše. Plastični set čipova (čipset) ima površinu od zamalo 60 mm2 i poseduje 56.340 elemenata (TFT-ove n-tipa i otpornike) ili ekvivalent 18.334 NAND2 elemenata, što je čak 12 puta više od najboljih integrisanih kola dosad (BNN FlexIC).

PlasticARM mikroprocesor može da ima radnu frekvenciju od 29 kHz i pritom troši samo 21 mW, najviše od statičke potrošnje, gde procesor troši oko 45%, memorija 33% i periferije 22%. Plastični SoC ima 28 pin konektora za sve potrebne radnje poput radnog takta, reseta, napajanja i drugih potrebnih kontrola, lineći ga potpuno funkcionalnim 32-bitnim ARM čipsetom.

Upotreba za sada ograničena

Ono što treba imati na umu je da iako ima 12 puta više TFT tranzistora od najbližeg rođaka, PlasticARM nikako ne spada u grupu moćnih čipova. On koristi svoju Cortex-M arhitekturu, baziranu na osnovnoj ARM Cortex M0+, ima 465 bajtova ROM i 128 bajtova RAM-a.

ARM je omogućio da novi savitljivi čipset obavlja tri jednostavna programa kako bi pokazao svoju funkcionalost. Iako ga možemo očekivati u pametnim telefonima u daljoj budućnosti, ovaj prototip je idealno rešenje za pametnu odeću sa senzorima, pametna pakovanja koja mogu da mere temperaturu, vlažnost i druge parametre kako bi odredili da li je hrana u njima i dalje dobra.

Mogućnosti upotrebe su zaista beskonačne, i ograničene samo našom maštom, potpuno se uklapajući u Internet of Everything budućnost u kojoj će sve biti povezano i komunicirati međusobno i sa vama.

Izvor: mondo.rs, Foto: gizchina.com
Prethodni tekstBatajničanka na Olimpijskim igrama u Tokiju
Sledeći tekstVremeplov, 27. jul