Hard diskovi, kao i svi ostali delovi računara, ne traju večno. Evo nekih znakova da je vreme da zamenite svoj dotrajali hard disk novim.

Korumpirani podaci i sve veći broj loših sektora

Ukoliko primećujete nešto od ovoga, moguće je da je vaš hard disk na izmaku snaga.

* Greške pri otvaranju, pomeranju ili skladištenju datoteka
* Datoteke se ne otvaraju
* Korumpirani podaci unutar datoteka
* Datoteke nestaju same od sebe

Korupcija podataka se obično dešava kada podaci nastaju. Možda je problem u nekom malveru, odnosno virusu, ali moglo bi da bude i do „harda“.

Bad sectors, odnosno loši sektori, jesu upravo oni delovi diska koji ne mogu da uskladište podatke kako bi trebalo. Ako imate Windows, on će ih automatski prepoznati i označiti, a ako vam je hard disk pokvaren, biće ih sve više kako vreme prolazi, prenosi Make use of.

Kako biste pokušali da spasite bar neke podatke iz ovih loših sektora, pokušajte sledeće.

Windows + E -> This PC -> desni klik, pa Properties -> Tools -> Check.

Temeljniji pregled možete ovako da odradite, mada traje nešto duže.

Otvorite command prompt kao administrator -> chkdsk/r c: (za C: disk) -> pritisnite Y i dozvolite da CHKDSK restartuje računar.

Usporavanje računara, česti „bagovi“, „plavi ekran smrti“

Jedan od čestih uzroka ove kombinacije „simptoma“ je upravo pokvaren hard disk. Svakako, možete prvo da pokušate sa ažuriranjem operativnog sistema ili da uđete u Safe Mode i vidite šta odatle možete da uradite, ali ako ništa od toga ne uspe – vrlo verovatno je hard disk u pitanju.

Čudni zvuci dolaze iz računara

Ako čujete nešto što je neubičajeno kada vaš računar radi, to može biti problem. Ponavljajući zvuk poznat kao „klik smrti“ verovatno je uzrokovan pokušajem glave hard diska da piše podatke, ali to ne uspeva. Takođe, ni grebanje ili pištanje nisu baš sjajan znak.

Šta da uradite ako hoćete da menjate hard disk?

Za početak napravite sigurnosnu kopiju. Možete da napravite kopiju online, na servisu poput OneDrive ili nekom sličnom.

Nakon toga, zamenite disk, i jednostavno prebacite sve podatke na novi. Ne zaboravite da ih obrišete potpuno sa starog jednom kada vam više sigurno nije potreban. Veliki broj ljudi odlučuje se na fizičko uništavanje, ali to nije baš najsrećnije rešenje za okolinu.

Izvor: b92.net
Prethodni tekstVremeplov, 3.januar
Sledeći tekstBajatović: Potpuna gasifikacija Beograda do polovine 2022. godine