Codemasters EA

Electronic Arts se složio da otkupi britanskog programera Codemasters što može biti indikator da žele monopol nad žanrom trkačkih video igara. Očekuje se da će se ugovor zaključiti u prvom tromesečju sledeće godine za 6.04 funti (~7.98 američkih dolara) po akciji, procenjujući Codemasters na oko 1.2 milijarde američkih dolara.

Codemasters stoji iza najvećih trkačkih igara kao što su DiRT serija, DiRT RallyGrid serija, Formula 1 serija i Project CARS. S druge strane i EA ima svoje popularne naslove kao što su Need for SpeedBurnout Real Racing. Spajanjem ove dve kompanije čini se da će se pod jednim krovom naći gotov sve najpopularnije trkačke igre.

Istina je da će EA dominirati tržištem na ovom polju, ali ne zaboravimo da imamo još nekoliko veoma popularnih naslove. Recimo, Microsoft drži Forza seriju igara, a imamo i Sony koji stoji iza Gran Turismo-a.

EA će sada moći da pod svoju pretplatu EA Play uvrsti još dosta trkačkih igara, a takođe i pod Xbox Game Pass Ultimate što bi trebalo da im donese dosta strastvenih igrača i na kraju krajeva – para.

Spajanje Codemasters-a i Electronic Arts-a omogući će razvoj i distribuciju vodećeg portfolia kreativnih i uzbudljivih trkačkih igara i sadržaja na više platformi i više igrača širom sveta“ – naveli su u zajedničkoj izjavi povodom spajanja.

Electronic Arts i Codemasters imaju zajedničku ambiciju da vode kategoriju trkačkih video igara“ – dodao je predsednik Codemasters-a Gerhard Florin. „Odbor Codemasters-a čvrsto veruje da će kompanija imati koristi od znanja, resursa i opsežnog globalnog obima EA – kako u celini tako i posebno u okviru trkačkog sektora. Smatramo da bi ovaj savez pružio uzbudljivu i prosperitetnu budućnost za Codemasters, omogućavajući našim timovima da kreiraju, pokreću i servisiraju veće i bolje igre izuzetno strastvenoj publici„.

Prethodni tekstAmazon predstavio svoj prvi robotski taksi
Sledeći tekstAkcija „Posadi svoj hlad“