U istraživanju „Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija“ očekuje se veće prisustvo virtuelne realnosti i cloud tehnologije, kao i virtuelnih poseta lekaru, naveneno je saopštenju „Deloitte“.

U 2021. godine globalno tržište računara generisaće 12 milijardi dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od oko 35 odsto, što je rezultat uglavnom rada telekomunikacionih kompanija i širenja njihovih 5G mreža i velikih dobavljača usluga cloud tehnologije, jedno je od predviđanja u istraživanju konsultantske kuće „Deloitte“, objavljeno danas.

Očekuje se da se u 2021. godini više od 400 miliona poseta lekarima širom sveta odvija virtuelno, a da globalna potrošnja na „cloud tehnologiju“ raste sedam puta brže nego sveukupna potrošnja na informacione tehnologije.

Globalno tržište za računarstvo „na ivici mreže“ (edge computing), koje podrazumeva kombinaciju napredne bežične veze, kompaktne procesorske snage i veštačke inteligencije blizu uređaja koji eksploatišu i proizvode podatke, povećaće se na 12 milijardi dolara.

Dodaje se i da će odlaske lekaru zameniti videopregledi.

Kako je ukazano, jedan od efekata pandemije korona virusa je pokretanje trenda telemedicine, uključujući lekarske video preglede, a globalna pandemija omogućila je uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede i pomogla korisnicima da bolje shvate i iskoriste prednosti aplikacija za videopozive, posebno korisnicima starijim od 65 godina.

„Deloitte“ predviđa da će procenat virtuelnih video poseta lekarima porasti na pet odsto širom sveta, u poređenju sa procenjenih jedan odsto u 2019.

Podseća se da je 2019. u 36 država Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zabeleženo 8,5 milijardi lekarskih pregleda, ukupne vrednosti od oko 500 milijardi dolara.

Pandemija je ubrzala i rast na tržištu cloud tehnologije zbog potpunih zatvaranja i poslovnog okruženja koje podrazumeva rad na daljinu, a „Deloitte“ predviđa da će rast prihoda ostati veći od 30 odsto u razdoblju od 2021. do 2025. godine, jer se kompanije odlučuju za cloud tehnologije kako bi uštedele novac, postale agilnije i pokrenule inovacije.

Izvor: Beta, Foto: karlyukav
Prethodni tekstPruga od Beograda do Novog Sada biće završena do kraja godine
Sledeći tekstPijaca u Staroj Pazovi ove nedelje u sredu