Često imamo pogrešnu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije.

Da li ste znali da postoje kućni uređaji koji troše struju čak i kada ne rade? Informišite se i uštedite na kućnom budžetu. Kako bismo uštedu sproveli i u praksi, treba da znate kako pojedini uređaji rade. A to je važno, jer često imamo pogrešnu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije. Nažalost, nije uvek tako, jer – neki uređaji se ponašaju drugačije.

Televizija

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crveno dugme, ali to ga ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem nivou je vidljivo i nije zanemarljivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete – isplatiće vam se, piše jutarnji.hr.

Frižideri i zamrzivači

Frižider i zamrzivač stalno su uključeni iz očiglednih razloga, pa ne čudi što je oko 12 odsto potrošnje električne energije u domaćinstvu rezervisano za njih. Iako ne možemo da ih isključimo kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovnim čišćenjem frižidera, spolja i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno zagrevanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda. Držanje vrata frižidera i zamrzivača otvorenima kratko vreme takođe pomaže. Kada napuštate kuću ili stan na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada takođe je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, ali morate da se informišete o tome šta vaš uređaj može, a šta ne.

Konzole

Konzole za videoigre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice, a ne troše uopšte puno električne energije, a ušteda se vidi čak i na dnevnoj bazi. Odavno je poznato da konzole „jedu“ velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Stoga, kada ih ne koristite – isključite ih. Nije uzalud Sony redizajnirao PlayStation 5 koji sada, između ostalog, s novom pločom i tehnologijama troši manje struje.

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena videli razliku.

Izvor: Danas.rs/CityMagazine, Foto: Shutterstock / Digital Genetics
Prethodni tekstNova pravila za električne trotinete
Sledeći tekstUčenje jezika kroz ljubav i posvećenost