Kupujete novi mobilni i ne znate koji odabrati? Ne brinite, mi ćemo vam pokušati pomoći. Izbor između dva glavna igrača u mobilnom svetu zavisi od toga koje funkcije i specifikacije su vam najvažnije. Evo šta treba da znate da biste doneli pravu odluku.

Mnogi koji kupuju Android kupuju ga isključivo jer je jeftiniji od iPhone, dok se za iPhone korisnike često govori da su to oni korisnici koji samo žele pokazati da imaju novaca. Naravno, takve rasprave su potpuno besmislene. Ipak, svaka od njih ima svoje prednosti i postoje razlozi zbog kojih biste možda želeli da odaberete jedno od drugog.

1) Jednostavnost upotrebe
Tačno da je iOS interfejs jednostavan za upotrebu. Ali takav je i Android interfejs. Iskreno, ako možete da koristite jedan, nećete imati mnogo problema sa korišćenjem drugog. Svakako, pre deceniju, kada se iPhone prvi put pojavio, a Windovs Mobile i Nokia Symbian telefoni bili konkurencija, iPhone ih je oduvao. Bio je jednostavno mnogo lakši za upotrebu.

Ali to je bilo pre 10 godina. Danas zaista nema mnogo toga što razlikuje dva vodeća operativna sistema telefona kada je u pitanju lakoća upotrebe.

Međutim, ako stavimo izgled i podešavanje početnog ekrana u ovu kategoriju, stvari se okreću prema Androidu. Android pametni telefoni pružaju vam veću kontrolu nad vašim sistemom i njegovim aplikacijama.

2) Završna obrada i cena

Kontrolišući svaki korak proizvodnog procesa, deo je razloga zašto Apple ne proizvodi ništa drugo osim luksuznih telefona. Nikada neće biti „jeftinog“ iPhone-a.

Pristojni Android telefoni koštaju od samo 10.000 dinara. Da li dobro izgledaju? Ne baš, ali obavljaju posao.

3) AI i glasovni asistenti
Kada je reč o Google asistentu u odnosu na Siri, ne postoji pitanje pobednika: Google asistent je za kilometrima daleko.

Google Assistant je više nego odličan glasovni interfejs za Google pretragu. Ako koristite Google aplikacije, poput Google kalendara i Google mapa, Google pomoćnik može život učiniti jednostavnijim. Recimo da se sastajete s nekim za ručak u centru grada i da je gužva u saobraćaju, Google pomoćnik će utvrditi da morate ranije da krenete da biste zakazali sastanak i prethodno će vas o tome obavestiti. To je u redu.

Siri je možda bila prva na tržištu, ali je i dalje prilično osnovna. U redu je za odgovaranje na pitanja, ali zapravo nije toliko asistent.

4) Pravovremena ažuriranja
Ovde je, s druge strane, područje u kojem Apple nadmašuje Android. Kada Apple izda novu ispravku ili zakrpu, svi telefoni – oni koji su i dalje podržani – dobijaju je. Sa Android telefonima … molite se i nadajte se najboljem.

Za razliku od iPhone-a, gde je svaki detalj pod Appleovom kontrolom, sa Android-om, Google isporučuje osnovni operativni sistem i neke programe, a na proizvođaču telefona je da isporuči nadogradnje i zakrpe. Kod vrhunskih telefona verovatno ćete dobiti zakrpe; sa svim ostalim Android pametnim telefonima, šanse su da nikada nećete videti bezbednosnu zakrpu.

Prema Skycure, skoro tri četvrtine Android uređaja rade sa zastarelom sigurnošću. Za mene je iznenađenje što je cifra tako niska. Pretpostavio bih da 90% Android uređaja ima zastareli softver.

S druge strane, iOS ažuriranja mogu biti neuporediva. Apple mora da uradi bolji posao sa osiguranjem kvaliteta. Ne sećam se ni jednom da veliko iOS ažuriranje nije rezultiralo problemom sa Wi-Fi mrežom, počev od iOS 6 pa sve do najnovijeg iOS 11.

5) Bezbednost
Google je opušteniji od Apple-a oko toga koje će aplikacije pustiti u svoju prodavnicu aplikacija. Istina, najbolji način da sprečite malver sa Android gadžeta je da preuzimate aplikacije samo iz Google Play prodavnice; čak i tako, Google izveštava da 0,16% svih aplikacija sadrži zlonamerni softver.

Ako ste iPhone korisnik, nemojte biti previše drski. Postoji iPhone malver koji samo čeka samopouzdanog korisnika da preuzme nepouzdan program. Ipak, iPhone uređaji su po sebi sigurniji.

6) Periferija

Ne znam za vas, ali obično povezujem svoje telefone sa drugom opremom. Ovde Android ima prednost. Svi Android uređaji koriste standardne USB portove, tako da postoji mnogo naprava koje možete da povežete sa telefonom. Sa iPhone uređajima vam treba nešto što će se povezati sa njegovim vlasničkim Lightning portom.

Još jedna Android prednost je što su USB kablovi i uređaji jeftiniji od njihovih rođaka Lightning porta.

7) Trajanje baterije i punjenje
Ovo je teško oceniti, jer se svaki Android telefon razlikuje. Punjenje se može razlikovati, pa nazovimo ovo nerešeno, u zavisnosti od telefona u ruci i načina na koji ga koristite.

8) Integracija u oblak (cloud)
iCloud i dalje predstavlja ogromnu bol za mene, bez obzira na kojoj platformi ga pokrećem.

Međutim, Android je čvrsto integrisan sa Google-ovim aplikacijama i uslugama. Google-ove aplikacije stalno koristim za posao i zabavu. Sa Android telefonom i početnim ekranom Google Now takođe imam pristup svim vestima koje su mi potrebne, od ličnog (lokalnog saobraćaja) do globalnih.

Google Photos ima neograničeno skladište i uključuje pristojan osnovni uređivač fotografija. Istina, i iCloud fototeka je dobra, ali pristup iCloud-u sa svih uređaja i dalje ostaje problematičan.

Sve u svemu, za integraciju u oblak, Android pobeđuje.

9) Videokonferencije
Mislim da je Google Hangouts sada Google-ova glavna komunikaciona aplikacija, ili možda grešim.

Kod iPhonea je Facetime, tačka. Facetime je odličan program za video konferencije. Voleo bih da se pokreće na više od samo Apple platformi, ali ako cela vaša porodica ili radna grupa koristi Apple, spremni ste za to.

10) Kamere
Nisam stručnjak za kamere, ali znam da se kamere na Android telefonima jako razlikuju. Po mom amaterskom mišljenju, iPhone je u većini stvari malo bolji. Doduše, neki Android modeli, sa svojim sočivima šireg ugla, malo su bolji u selfijima. Uskoro dobijam najnoviji model jednog od najpoznatijeg proizvođača mobilnih telefonima sa najnovijom Leica optikom, pa ću uporediti. Prema specifikacijama, prednost u odnosu na iPhone, ide ka Androidu, baš ovom modelu.

Prednost: iPhone, u foto finišu, bukvalno.

11) Izbor softvera
Nekada davno mogli biste da tvrdite da je u jednoj prodavnici aplikacija bilo boljih aplikacija od druge. Ovih dana je prilično mrtva trka. Pored toga, sa 2,8 miliona aplikacija u Google Play prodavnici i 2,2 miliona u Apple App Store-u, nije kao da će vam ikad ponestati aplikacija za igranje. Kao što sam rekao na početku, oba sistema imaju svoje prednosti i nedostatke. Zato, izaberite onaj koji odgovara vašem budžetu i potrebama.

Zaista se svodi na vaš budžet i ono što vam je najvažnije. Za mene je odgovor Android, ali neću se svađati s vama ako više volite iPhone.

Što kupiti u 2021. godini?

Razlika između iPhonea i Android uređaja više nije tako velika kao što je nekada bila. Oba sistema (platforme) imaju odličan hardver (naravno, ako ste spremni taj hardver platiti) i softver im je sve sličniji. Odnosno sa svakim novim OS-om, te razlike su manje i manje. Android je, naravno, orijentisan isključivo na Googleove usluge, što neki ljudi ne vole. Apple je s druge strane užasno skup i ne može si svako priuštiti njihove uređaje i usluge.

Ako ste spremni platiti više za mobilni, naša preporuka je definitivno Apple. Ali ni s Androidom ne možete pogrešiti.

Foto: prototypr.io
Prethodni tekstZemunski reper Vudu Popaj objavio novi album
Sledeći tekstNova zona se gradi između auto-puta i aerodroma Nikola Tesla