Do sada smo imali prilike da svedočimo brojnim hologramima u industriji zabave, najpre na muzičkim događajima.

Na taj način su privremeno “vraćeni u život” muzičari kao što su Tupac, Amy Winehouse, Michael Jackson, i mnogi drugi.

Međutim, ovakvi hologrami su izuzetno ograničeni u poređenju sa današnjom tehnologijom, te se zamerke publike najčešće odnose na to da se osećaju kao da gledaju film, kao i da snimci koncerata na kojima su korišćeni hologrami ne izgledaju dobro zbog svoje dvodimenzionalnosti.

Pa, kako funkcionišu hologrami?

S tehničkog aspekta, reč je o svetlosnoj projekciji koja stvara iluziju trodimenzionalne projekcije koja zadržava dubinu originalnog izvora koji reprodukuje. Ovakvi hologrami su namenjeni da se posmatraju sa udaljenosti, budući da su trakasti izvori svetlosti sve uočljiviji kako im se približavate.

Iz današnje perspektive, AI ima potencijal da virtualne koncerte, a time i posthumne, učini uverljivijim i besprekornijim iskustvom za publiku.

Prema pisanju portala The Conversation, to bi značilo da se određeni umetnik detaljno skenira kako bi se izradio njegov 3D digitalni model, kojeg AI potom refinira. Pokreti se dalje digitalizuju uz pomoć pomenute motion-capture tehnologije i prenose na izgrađeni model, ponovo uz upotrebu veštačke inteligencije, kako bi se dočarale njegove osobenosti.

Da zaključimo, sofisticiranost holograma budućnosti usko je povezana sa prefinjenošću veštačke inteligencije. Mogućnosti su beskonačne, ali finalni sud ipak će pripasti publici.

Ono što je, ipak, najvažnije, posebno kada se govori o industriji zabave, odnosi se na moguću zloupotrebu umetnika u svrhe koje oni za života ne bi odobrili ili nezakonito prihodovanje od nečije “stare slave”.

Drugim rečima, kao i za sve druge oblasti u kojima je dominantan upliv veštačke inteligencije, adekvatna i pravovremena regulacija omogućiće da globalna publika uživa u prednostima ove tehnologije, uz eliminisanje moguće zloupotrebe i narušavanja autorskih i srodnih prava, kao i prava intelektualne svojine.

Izvor: Web-mind.rs / Marija Stojadinović, Foto: itnetwork.rs

Prethodni tekstKoliko košta putovanje kolima do mora?
Sledeći tekstSpoj američke logike, skandinavskog minimalizma i srpskog šarma