Svakim danom se odlažu isporuke delova i bicikala koji su već trebali biti kod trgovaca u prodaji.

Moraćemo se odlučiti između novog bicikla koji možda nije baš ono što želimo ili pak vožnje starog dok se situacija ne popravi. Stari bicikl je potrebno održavati i servisirati, nekad i češće s obzirom na godine korišćenja, a i tu se javlja sve ozbiljniji problem. Cene Shimana su narasle zbog visokih troškova transporta i povećanih troškova same proizvodnje. Cena transporta raste iz meseca u mesec pa nas ne bi čudilo da povećanje cena od 20% na biciklima nije zadnje koje ćemo videti.

Cene sirovina poput aluminijuma i gume su takođe narasle i rastu pa je za očekivati još iznenađenja u budućnosti. Vreme će pokazati što nas još čeka, ali svakako je važno pratiti situaciju ako ste biciklista jer Shimano komponente su gotovo presušile na tržištu. Ono malo što je ostalo se čuva za reklamacije i servise, a ostalo će imati veću cenu jer u isporukama dolaze daleko manje količine od onoga što trgovci trebaju da bi napunili police, a trošak transporta je veći.

Neke komponente koje će nam trebati ove godine imaju rokove isporuke preko godinu dana što znači da fizički ne postoje i nisu još proizvedene. Ako oštetite menjač, velike su šanse da novog nećete moći kupiti jer ga već za mesec dana neće biti nigde. Sezona se zahuktava i delovi se traže sve više. Neki su krenuli odraditi servise pre sezone i ove godine će se više održavati i spašavati nego menjati delove.

Ako ste pak u potrazi za novom biciklom, onda vam toplo savetujemo da ne prodajete stari dok ne sednete na svoj novi bicikl jer je upitno da li će biti onog koji želite i kada će vam biti dostupan. Što se cena tiče, ovakve, ako ne i veće cene možemo očekivati kroz period od dve godine. Novi bicikl će vas koštati više i ako želite čekati neke ozbiljne akcije i sniženja, to ćete pričekati više od godinu dana.

Bicikli se sada sve češće mogu prednaručiti jer je količina novih sklopljenih mala, ali to ne znači da će oni i doći u predviđeno vreme. Prognoze trgovaca su da bicikle koji se čekaju duže od mesec dana ne moraju biti egzaktne jer na žalost ni oni nemaju tu informaciju, već prenose informaciju proizvođača. Ako je rok isporuke 30 dana, dosta je sigurno da je taj bicikl već proizveden što znači da samo treba doći u našu zemlju, ali za one koji se čekaju duže, bicikli nisu niti proizvedeni, a tu se stvari menjanju iz dana u dan. Pre 4 meseca ste mogli prednaručiti bicikl koji dolazi za tri meseca i tada je to još vredilo, danas taj bicikl ako naručite, može se dogoditi da ga čekate i do 6 meseci.

Porast cena bicikala nije gramzljivost trgovaca već su troškovi toliko premašili predviđanja da su se cene morale menjati i tako je i u svetu. U par navrata smo svedočili činjenici da su ljudi prodali svoje stare bicikle i bacili u potragu za novim jačim modelima i zatim šok, nema izbora, nema veličina baš onoga što traže. Nemojte dopustiti da nemate bicikl, ove godine će nam trebati više nego ikada. Zadnji meseci nas nisu baš poslužili što se vremenske prognoze tiče i kada konačno dođe, a dolazi vreme da se možemo voziti, trebamo biti spremni i opremljeni.

Izvor: Biker, Foto: pressfoto
Prethodni tekstNajbolji lek za vaše dete je život
Sledeći tekstObnova i Keja oslobođenja