Evropski dan parkova se po ekološkom kalendaru obeležava 24. maja. Ustanovljen je 1999. godine od strane Evropske Federacije nacionalnih parkova.

Ovaj dan se u Evropi obeležava organizovanjem raznih manifestacija s namerom da ljude svih starosnih dobi približi prirodi, da više vremena provode uživajući u njoj.

Zaštićena područja širom Evrope, i u našem regionu, iskoristiće ovaj dan kao poziv posetiocima da se vrate u parkove koji su ponovo otvoreni za javnost.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celosti. Boravak u prirodi neophodan je čoveku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi.

Vreme je da se osveži i preispita ono što nude parkovi, da se prilagode novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i novim posetiocima. Naravno, kada razmišljamo o sledećoj generaciji parkova, uključivanje mladih je apsolutno neophodno – na svim nivoima upravljanja parkovima. Napokon, oni su sledeća generacija profesionalaca u prirodi. Međutim, imajte na umu da tema „Sledeća generacija“ nije ograničena samo na mlade ljude!

Evropski dan parkova obeležava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi u Švedskoj. U Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Prethodni tekstVremeplov, 24. maj
Sledeći tekstTinejdžeri gube i po 3 sata vremena u prevozu