Ovih deset namirnica pored toga što je zdravo, imaju i visok nivo proteina koji će vam dati dosta energije…

Od slatkog do slanog i od povrća do voća – ove namirnice su ukusne, zdrave i lako se pripremaju.

1. Pileća prsa

Proteini su glavni za energiju tokom dana, a pileća prsa su jedan od najboljih proteinskih izvora. Potrudite se da ih jednostavno pripremite, bez ikakvih masnih dodataka, kao što su sosevi, sirevi itd.

2. Jaja

Jaja su, kao što i same znate, još jedan odličan izvor proteina, ali i drugih značajnih nutrijenata. Jaja se mogu jesti i tokom dana, a ne samo kako smo navikli – za doručak. Po poslednjim istraživanjima, žumance je isto zdravo i dobro za energiju, tako da slobodno od sad možete celo jaje da pojedete; od kuvanog, do onog “ na oko”.

3. Riba i škampi

Ovaj “duo” je prepun omega 3 kiselina koje dokazano imaju pozitivan efekat na naše zdravlje. Nastojite da jedete što više ribe tokom nedelje, a najbolji izbor je losos.

4. Grčki jogurt

Grčki jogurt je još jedan proizvod bogat proteinima i sadrži ih čak duplo više od običnog jogurta. Ako volite da pijete ovaj jogurt, izbegavajte one sa dosta šećera i fruktoznim kukuruznim sirupom.

5. Badem

Generalno svi orašasti plodovi su dobri za naše zdravlje. Imaju zdrave masti koje smanjuju rizik od dobijanja srčanih bolesti i dobro smanjuju apetit, kao i preveliku želju za hranom. Doktori preporučuju jednu šaku badema dnevno, kao brza užina do sledećeg obroka. Takođe je dobro zameniti kikiriki puter sa puterom od badema, jer je manje kaloričan.

6. Ovsena kaša / ovsene pahuljice

Ovsena kaša je neverovatno hranljiv obrok u kome je upakovano dosta zdravih nutrijenata. Ovo se naravno ne odnosi na one kaše koje su upakovane u kesice sa dodatkom šećera i raznim drugim ukusima, već na one koje se uzimaju na merenje iz zdrave hrane. Jeste da će vam trebati više od 3 minuta da je spremite, ali ćete znati šta stavljate u vašu kašu i biće zdrava.

7. Kelj

Bez ikakve sumnje, trebalo biste da jedete što više zelenog povrća tokom dana. Salate su dobar izbor, ako uz nju ne stavljate visoko kalorične dresinge. Kelj je najbolje povrće od kojeg možete napraviti salatu ili ukusni zeleni smuti.

8. Borovnice

Želite li zdravu i ukusnu užinu? Uzmite punu šaku borovnica da biste dobili potrebnu energiju i zdravu dozu antioksidanata. Poboljšavaju energiju i smanjuju krvni pritisak.

9. Beli luk

Nedovoljno cenjeni “heroj” zdravlja je – beli luk, za kojeg su stručnjaci otkrili da smanjuje rizik od raka pluća i niskog krvnog pritiska. Jedina loša strana belog luka je neprijatan miris, tako da ga dodajte u obrok pre nego što odete na spavanje ili ako znate da nećete nigde posle izlaziti.

10. Crna čokolada

Jesti zdravije ne znači da morate da izbegavate sve što je slatko. Crna čokolada ima mnogo više antioksidanasa nego borovnice, tako da miks čokolade i borovnice zajedno sa lešnikom može biti savršena užina za kraj dana. Zapamtite da nisu sve čokolade iste, tako da birajte one koje imaju visok nivo kakaa, sa minimalnom količinom šećera i aditiva.

Iako svakodnevno korišćenje zdrave hrane može povećati vašu kreativnost i produktivnost, skoro svi preporučuju da makar jedan dan (ali samo taj jedan!) izdvojite da pojedete nešto nezdravo.

Izvor: zenskimagazin.rs, Foto: cookie_studio
Prethodni tekstGde sve možete da donirate odeću u Srbiji
Sledeći tekstBranko Radičević – detinjstvo i školovanje u Zemunu