Kortizol je hormon koji proizvodi nadbubrežna žlezda i pomaže organizmu da se pripremi za stresne sitacije. Kada se suočimo sa potencijalno opasnom situacijom, pojačano lučenje kortizola dovodi do oslobađanja glukoze u krvotok i povišenja krvnog pritiska. Takođe, kortizol stimuliše i nervni sistem za brže razmišljanje i bolju reakciju.

Čitav taj odbrambeni proces je bio veoma koristan u vreme kada je ljudima fizička spremnost i brzina razmišljanja pomagala da opstanu u surovim uslovima. Međutim, neposredna fizička opasnost je danas veoma retka, a izvori stresa su se povećali i postali sve češći.

Fizičke posledice lučenja kortizola u velikim količinama mogu biti veoma neprijatne, pa su prirodni načini smanjenja lučenja ovog odbrambenog hormona opravdani.

Istraživanja su pokazala da namirnice bogate vitaminom C, kao što su citrusi , podstiču smanjenje proizvodnje kortizola.

Idealna užina, koja će vašem organizmu pomoć ida se izbori sa stresom, je voćna salata od citrusa, ili prirodni sok od južnog voća.

Izvor: stvarukusa.rs
Prethodni tekstKako nezaposlene porodilje mogu do finansijske podrške?
Sledeći tekstVremeplov, 20. jun