Česte promene raspoloženja, žudnja za određenom, najčešće začinjenom i slatkom hranom, samo su neki od neprijatnih simptoma predmenstrualnog simptoma.

Pravim izborom hrane preduhitrite tegobe koje svakog meseca pogađaju pripadnice nežnijeg pola.

Orašasti plodovi

Tokom PMS-a žene su osetljive i sklone naglim promenama raspoloženja. Kako bi se smirili napeti nervi, treba odabrati prave namirnice. To su orašasti plodovi bogati magnezijumom i omega-3 masnim kiselinama koje će pružiti potrebno smirenje. Preporučuju se spanać, integralne žitarice, orasi i drugi orašasti plodovi.

Voće i povrće

Tokom PMS-a organizmu je potrebna zdrava hrana kako bi se zaštitio od hormona stresa. Svakako se preporučuje konzumiranje voća i povrća, posebno onog koje obiluje vodom. Iako je telo tih dana ispunjeno tečnošću, njen dodatni unos podstaći će organizam na čišćenje.

Hrana bogata vlaknima

Jedna od neprijatnijih propratnih pojava PMS-a je opstipacija, odnosno zatvor, koji izaziva nadutost. Kako bi se sprečila, savetuje se uzimanje hrane bogate vlaknima, poput integralnog pirinča, mahunarki i drugog vlaknastog povrća.

Sladoled

Organizam tokom PMS-a traži i hranu koja teši. Mnoge žene u to vreme žude za čokoladom, ali nakon brzog zasićenja još gore se osećaju. Zato, kad žele da jedu iz dosade, neka izbor bude sladoled – on će zadovoljiti potrebu za slatkišima, a njegova konzumacija neće ostaviti posledice na liniju.

Izvor: stvarukusa.rs, Foto: lookstudio
Prethodni tekstRužin gundelj se hrani cvetovima, nektarom, plodovima. Kako odbraniti biljke?
Sledeći tekstPodrška razvoju sporta