Proizvodnjom jakih alkoholnih pića, po raspoloživim podacima, bavi se 790 registrovanih poljoprivrednih proizvođača i statistički gledano povećava se broj poljoprivrednika, koji se bave tom oblašću agrara.

Rakija je u top 5 izvoznih proizvoda iz Republike Srbije, čijim izvozom naša zemlja prihoduje devizni priliv, vredan više od 12 miliona evra.

O tome koliko je isplativa proizvodnja rakije i koji su nam potencijali u tom sektoru agrara, više u zapisu iz Golubinaca.

Poljoprivredno gazdinstvo Saše Beljića iz Golubinaca, gaji različite voćne vrste, krušku, jabuku, šljivu, kajsiju ali ne za prodaju na tržištu već za preradu u voćne rakije. To se po rečima našeg domaćina pokazalo kao najbolja poslovna odluka, posmatrao iz ugla dobijanja proizvoda veće dodate vrednosti i neretkog otkupa voća po niskim cenama.

„Nekad se, što se kaže, više isplati preraditi je u rakiju nego je prodati po maloj ceni. Kruška bude prve klase, ona ima realnu vrednost jedan evro a da se proda 30 do 40 dinara za kilogram, to ne pokriva ni hemiju, to je baš mizerno. Mi gledamo da neke količine preradimo u rakiju i ona može da odstoji“, kaže Saša Beljić.

Posla ima napretek, te je kako kaže Saša, uz suprugu Ivanu i sestrić Todor Vukobradović uvek tu da mu pomogne kada treba, ali i da nauči zanat.

„Pomažem mu da zaliva kruške, berem ih i sadim. Ja to volim“, kaže Vukobradović.

O proizvodnji i tradiciji rakije u Sremu, govori Milivoj Kovačević iz Turističke organizacije Opštine Stara Pazova:

„Za sada imamo registrovanu samo jednu destileriju, ali postoji u Sremu tradicija u proizvodnji rakija. U Opštini Stara Pazova svako domaćinstvo ima svoju rakiju i trude se da naprave što bolju.“

U Opštini Stara Pazova, planiraju i da uz postojeće turističke ponude razviju i rakijski turizam.

Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije Stare Pazove kaže: „Gledamo kao Turistička organizacija Opštine Stara Pazova da im pomognemo u poslu samom promocijom njihovih proizvoda, plasiranjem, ali prvo promocijom a zatim i plasiranjem njihovih proizvoda.“

A za dobru prodaju nacionalnog proizvoda – domaće rakije, uz promociju i njenu veću prepoznatljivost i vidljivost na tržištu, ključan je kvalitet koji je zahvaljujući državnim subvencjama i ulozi nauke i struke, kao i Savezu proizvođača rakije Srbije, poslednih godina na visokom nivou.

Izvor: RTV
Prethodni tekstOdržan Četvrti Međunarodni turnir u boćanju ”Vidovdan”
Sledeći tekstSudbina je Bubicu dovela u Snežin život onda kada joj je to bilo najpotrebnije