Crne komedije, horori, rimejkovi klasika, nastavci kultnih ostvarenja, biografije, naučna fantastika, erotski trileri, sve su ovo žanrovi koji će dominirati na velikom platnu tokom 2021. godine.

Iako su premijere nekih filmova, poput serijala o Džejmsu Bondu, pomerene za ovu godinu zbog pandemije, do kraja 2021. u bioskopima (ako se otvore) i na striming servisima publiku očekuju brojna iznenađenja. Filmski kritičari BBC-ja napravili su listu najuzbudljivijih filmova planiranih za 2021. Ovo je 20 ostvarenja po njihovom izboru:

French Exit

Kada je ova crna komedija prikazana na Njujorškom filmskom festivalu, mnogi su predvideli da se glumici Mišel Fajfer „smeše“ nagrade. Glumica igra bogatu, glamuroznu udovicu koja odjednom gubi sav svoj imetak, uključujući i ekstravagantni apartman u Njujorku. Sa malo novca koji joj je ostao, seli se u Pariz.

Lukas Hedž, koji igra njenog sina samo joj otežava novi put i život. Ton filma čas je farsičan, čas dirljiv, a dozu humora daje mačka, koja se gazdarici pridružuje u novom životu.

Samo filmski prikaz Pariza, kakav nije poznat iz turističkih razglednica, dovoljan je da se oda priznanje reditelju Azazelu Džejkobsu. Film će premijerno bitii prikazan 12. febuara u SAD, a 14 dana kasnije u Evropi.

The United States vs Billie Holiday

U maju 1947, jedna od najvažnijih američkih džez pevačica uhapšena je zbog posedovanja narkotika. Na suđenju koje je usledilo tužitelji su svoj dokument naslovili „SAD protiv Bili Holidej“. „Tako sam se i osećala“, kazala je Holidejeva.

Režiju filma potpisuje Li Danijels, poznat po ostvarenju „Dragocena“.

Hajka na pevačicu nije pokrenuta zbog njene zavisnosti od narkotika, već kao vid osvete za izvođenje političkih pesama, kakva je bila „Strange Fruit“- poruka je filma. A iza hajke stajao je FBI.

Pevačica Andra Del, svojevremeno nominovana za Gremi, igra Bili Holidej, a Trevante Rouds agenta tajne službe koji pada na čari muzičke zvezde. Ako ništa drugo, film čija je premijera 26. februara će pratiti fantastičan saundtrek.

The Many Saints of Newark

Čitavih 14 godina nakon što je završeno emitovanje serije „Sopranovi“ njen autor Dejvid Čejs gledaocima nudi svoje viđenje onoga što je prethodilo avanturama američko-italijanske mafijaške porodice.

I s obzirom na to da niko ne može da zameni Džejmsa Gandolfinija u ulozi Tonija Soprana (preminuo je 2013. godine), Čejs i reditelj Alan Tejlor pozvali su u pomoć njegovog sina.

Tako će Majkl Gandolfini igrati Tonija kao mladića u trenutku pre nego što postaje glava porodice i mafijaški bos, a njegovu majku Liviju Vera Famiga.

Ostvarenje je smešteno u šezdesete i rane sedamdesete godine 20. veka, u vreme rasnih nemira u Nju Džersiju. Vreme kada je vladao veliki antagonizam između crnaca i italijanskih emigranata, iz čega je proisteklo odavanje kriminalu porodice Soprano. Premijera je zakazana za 11. mart.

No Time to Die

Novi nastavak serijala o tajnom agentu 007 pratile su brojne peripetije, od povreda glumaca do odustajanja Denija Bojla da režira film o Džejmsu Bondu. A onda se desila i pandemija koronavirusa, i premijera filma odložena je za čitavih godinu dana. I posle tačno pet godina od poslednjeg nastavka o Džejmsu Bondu – „Spektar“ – gledaoci širom sveta konačno će biti u prilici da vide 25. ostvarenje iz serijala o tajnom agentu.

I dok trejleri za film nude „već viđeno“ – raskoš, kaskaderske akrobacije, eksplozije – nije naodmet napomenuti da je reditelj Keri Džodži Fukunaga, poznat po filmovima „Džejn Ejr“, „Beasts of No Nation“ ili seriji „Pravi detektiv“, majstor akcije i egzotičnih pejzaža.

„Loše momke“ u ovom ostvarenju igraju Kristof Volc i Rami Malek, a Ubistvenu Ivu tumači Fibi Voler- Bridž. Da li će poslednja uloga Danijela Krejga u “odelu” Džejmsa Bonda biti ujedno i njegova najbolja saznaće gledaoci širom sveta 2. aprila.

Bios

Ako neko može da nauči robota da „postane“ čovek, onda je to Tom Henks. U filmu igra inženjera koji je 10 godina proveo u bunkeru zbog apokalipse koja je zbrisala većinu populacije na Zemlji. S obzirom na to da mu je zbog bolesti suđen prerani smrtni ishod, on stvara robota kako bi se nakon njegovog odlaska na onaj svet brinuo o njegovom kućnom ljubimcu, psu.

Henks, robot (koga igra Kejleb Londri-Džons) i pas kreću na putovanje po američkom Zapadu, odnosno onome što je posle apokalipse ostalo od njega. Film je avantura, ali i drama koja „greje srca“, a produkciju potpisuje kompanija Stivena Spilberga „Amblin“. Premijera je zakazana za 15. april u Evropi i dan kasnije u SAD.

A Quiet Place II

Tokom 2020. i pandemije postalo je jasno da ne mora baš svaki film da bude prikazan u bioskopima. Izuzetak je nastavak hita „A Quiet Place“ Džona Krasinskog o porodici koju će napasti čudovišta, osetljiva na buku, ako samo pisnu.

Kada je prvi deo prikazivan u bioskopima gledaoci su bili „zalepljeni“ za svoja sedišta ne ispuštajući ni zvuk. Nije im padalo na pamet da uzmu čak ni kokice…

I u nastavku jednog od najuzbudljivijih filmova 2018. glumica Emili Blant ponovo tumači majku, a decu Milisent Simonds i Noa Džup. Scenarista i reditelj je glumac Džon Krasinski, a premijera se očekuje 22. aprila.

Ghostbusters: Afterlife

Nastavak ultrapopularnih „Isterivača đavola“ iz osamdesetih režira Džejson Rajtman. On je sin režisera originalnog filma Ivana Rajtmana, a čak se i neki glumci iz prvog ostvarenja vraćaju u „Isterivače“- Bil Marej, Den Ekrojd, Sigurni Viver.

Međutim, scenario se prilično razlikuje od onoga na šta bi pomislio kada su u pitanju „Isterivači đavola“. Smešten je na selo, a ne na Menhetn. A paranormalni naučnici koji love duhove su deca, koje tumače Fin Volfhard i Mekena Grejs. Kako će to izgledati publika će videti od 11. juna.

Luca

Trenutno vodeća kompanija kada su u pitanju animirani filmovi „Piksar“ posle Francuske, Škotske i Meksika novu produkciju smešta na tle Italije. Komediju, koju su napisali Džesi Endrus i Majk Džons, režira Enriko Kasarosa.

Ovaj reditelj je još 2011. za ovu kompaniju uradio kratki animirani film „La Luna“, koji je doživeo veliki uspeh, ali novo ostvarenje biće prvi dugometražni animirani film.

– Ovo je za mene duboko lična priča, ne samo zbog toga što se dešava na italijanskoj rivijeri, već zato što film slavi prijateljstvo – izjavio je reditelj.

Priča se plete oko dečaka Luke koji uživa u divnom letovanju na moru gde je stekao novog najboljeg prijatelja – jedini je problem što je taj drug zapravo morsko čudovište…

Premijera će biti 18. juna.

Top Gun: Maverick

Daleke 1986. godine „Top gan“ bio je jedan od najvećih bioskopskih hitova. Tom Kruz se vraća ulozi, po kojoj ga mnogi i danas pamte. Ponovo uskače u „avijator“ kožnu jaknu, navlači naočare za sunce i ponavlja: „Imam potrebu za brzinom“.

U dugoiščekivanom nastavku kultnog filma Kruzov junak – pilot Pit Mičel je sada kapetan, a njegov stari rival, u tumačenju Vala Kilmera – general. No, Keli Mekgilis se ne vraća u svoju rolu, već Dženifer Konoli igra ženu koja Kruzu zapada za oko. U filmu koji će ugledati svetlost dana 2. jula igraju i Ed Haris i Majls Teler.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Po prvi put jedan film iz Marvelove franšize o superherojima sastojaće se od glumačko-produkcijske ekipe iz Azije.

Glavna uloga poverena je Simu Liu, koji tumači Šang Čija, majstora kung-fua. Lik je preuzet iz „Master of Kung-Fu“ koji je objavljen 1973. godine. Glumcu se u ovoj avanturi, okarakterisanoj kao „ekstravaganca majstorskih veština“, pridružuju Avkvafina i Mišel Jeo, kao i hongkonška Zvezda Toni Leung.

Film bi u bioskopima trebalo da se nađe od 9. jula.

Last Night in Soho

Edgar Rajt poznat je po svojim postmodernim akcionim komedijama („Vozač“, „Šon živih mrtvaca“), no u novom poduhvatu prihvatio se nečeg sasvim drugačijeg. Scenarista, producent i reditelj radi po scenariju Kristi Vilson – Kairns psihološku horor dramu na tragu ostvarenja „Ne gledaj dole“ Nikolasa Rega ili „Odvratnost“ Romana Polanskog.

Novozelanđanka Tomasin Mekenzi igra modnu dizajnerku u usponu koja iznebuha svraća u šezdesete godine prošlog veka gde u Londonu upoznaje starletu koju tumači Anja Tejlor-Džoj. Ostatak zapleta je još pod velom misterije, a zna se još samo da će se u Rajtovom filmu pojaviti neke ikone, svedoci nadaleko poznatog Londona iz šeste decenije 20. veka, poput Terensa Stampa ili Dajane Rig koja je preminula nakon što je snimila svoje scene… „Poslednja noć u Sohou“ trebalo bi da se nađe pred publikom 23. jula.

Deep Water

Erotski triler se izgleda vraća na velike ekrane. A autor kultnih filmova „Fatalna privlačnost“ i „9 i po nedelja“ Edrijan Lin vraća se svom omiljenom žanru. Gotovo dve decenije nakon poslednjeg ostvarenja „Unfaithful“, 79-godišnji reditelj režira užarenu priču o ljubomori i ubistvu koja je bazirana na romanu Patriše Hajsmit.

U filmu Ben Aflek tumači bogataša a Ana De Armas njegovu mladu suprugu. On se „pravi blesav“ iako je svestan da ga žena vara. Razlog je da bi izbegao skupoceni razvod. Međutim, njen ljubavnik iznenada umire pod sumnjivim okolnostima… Film će premijeru doživeti 13. avgusta.

Candyman

Posle uspeha debitantskog horor ostvarenja „Beži“, reditelj Džordan Pil hvata se ukoštac, ovoga puta kao scenarista, sa još jednim filmom iz ovog žanra. Pravi savremenu verziju horora iz 1992. „Kendimen“, koji je već doživljavao svoje nastavke na velikom platnu.

U Pilovom ostvarenju glavni junak je ponovo u gradu u kome se dešava radnja originalnog filma – Čikagu. Otkriva istinu o duhu koji se pojavljuje ako njegovo ime izgovori pet puta gledajući se u ogledalo. Film, koji će premijerno biti prikazan 27. avgusta, režira Nia Da Kosta.

Dune

Kakvo god mišljenje neko imao o filmu „Dina“ Dejvida Linča, na blagajnama nije bio uspešan. Rimejk sada pravi Denis Vileneuv, a sudeći prema dve poslednje naučnofantastične drame „Blejd raner 2049“ i „Dolazak“, njegova „Dina“ ima izgleda da bude daleko uspešnija.

Naročito zbog glumačke ekipe, koju čine Timoti Čamalet, Havijer Bardem, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Rebeka Ferguson, Džejson Momoa, Šarlota Rempling… Premijera je zakazana za 1. oktobar.

The Last Duel

Reditelj Ridli Skot u svom novom filmu gledaoce vraća u 14. vek. U pitanju je akciona drama, zbog čega mnogi već sad povlače paralele sa njegovim filmom za koji je ovenčan nagradom Oskar – „Gladijatorom“. Novo ostvarenje smešta u Francusku, a bazirano je na zanimljivom istorijskom događaju – poslednjem zvaničnom mačevalačkom duelu.

Glavne uloge u filmu, tačnije učesnike duela igraju Adam Drajver i Met Dejmon. Osim što igra glavnu ulogu Dejmon je, uz Bena Afleka, koji se pojavljuje u epizodnoj roli, potpisao i scenario. Ostvarenje, u kome još igraju Nikol Holofcener i Džodi Komer, u distribuciji će se naći od 14. oktobra.

Eternals

Novi film rediteljke Kloi Žao još jedna je ekranizacija Marvelove franšize. Anđelina Džoli, Ričard Maden i Brajan Tajri Henri predvode glumačku ekipu ostvarenja u kome se priča plete ooko besmrtnih vanzemaljaca koji su se krili na Zemlji hiljadama godina. Izlaze „iz senke“ zarad borbe sa zlim snagama.

S obzirom na to da rediteljku odlikuje „savršeno oko“, očekuje se da će specijalni efekti u ovoj akcionoj avanturi samo pomoći u uzbudljivoj realizaciji ostvarenja o superherojima.

King Richard

U filmu o putu „od trnja do slave“ sestara koje su pokorile teniske terene Venus i Serene Vilijams Vil Smit igra njihovog oca.

Ričard Vilijams, koji nikakve veze nije imao sa tenisom, počinje da trenira svoje ćerke na propalom javnom teniskom igralištu u Komptonu. I od skromnih početaka one su se vinule među najznamenitije sportistkinje u istoriji.

Sestre Vilijams igraju Sanja Sidni i Demi Singlton, a film režira Reinaldo Markus Grin, poznat po ostvarenju „Čudovišta i ljudi“. Premijerno će biti prikazan 19. novembra.

Nightmare Alley

Nagrađivani reditelj filmova „Panov lavirint“, „Bitka za Pacifik“ i „Helboj“ Giljermo del Toro slovi za jednog od najoriginalnijih sineasta današnjice. Njegova dela spoj su horora i emocija, zbog čega mnogi sa nestrpljenjem iščekuju da vide šta će uraditi sa jednim filmskim klasikom.

U pitanju je „Aleja košmara“ koju je još 1947. godine na velikom ekranu režirao Edmund Gulding po istoimenom romanu Vilijama Lindzija Grešama.

Bredli Kuper i Kejt Blančet igraju u rimejku filma o prevarantu koji se udružuje sa psihologom, a u glumačkoj ekipi su i Runi Mara, Toni Kolet, Vilijem Defo, Ričard Dženkins. Premijera je zakazana za 3. decembar.

West Side Story

Adaptacije čuvenog brodvejskog mjuzikla „Priča sa Zapadne strane“, koji su potpisali Leonard Bernštajn i Stiven Sondhajm, prihvatio se Stiven Spilberg. Ansel Elgort i Rejčel Zegler igraju glavne uloge – Tonija i Mariju, savremeno viđenje Romea i Julije koji su u središtu rata njujorških bandi 1957.

Filmsku verziju napisao je dramski pisac Toni Kušner, koji je sa Spilbergom već sarađivao na ostvarenju „Linkoln“. Kuriozitet jeste da će ovo biti prvi mjuzikl u impresivnoj filmografiji Stivena Spilberga, a pred gledaocima će biti 9. decembra.

The French Dispatch

U stilu „Grand Budapest hotela“, sudeći prema posteru i nazivu, jeste i novi film Vesa Andersona koji je premijerno trebalo da bude prikazan još prošlog leta. Smešten je u izmišljeni grad u Francuskoj tokom šezdesetih godina, a junaci su američki novinari.

Bil Marej igra čoveka iz Kanzasa koji je osnovao magazin pod nazivom „The French Dispatch“, pun ekscentričnih novinara. U filmu se pojavljuje mnogo glumaca koji su tumačili uloge i u prethodnim Andersonovim ostvarenjima: Tilda Svinton, Ejdrijen Broudi, Oven Vilson, Benisio del Toro…

Scenario predviđa odigravanje tri paralelne radnje unutar filma, što je već naznaka da gledaoce ponovo očekuje rediteljev humor na granici apsurda.

Izvor: Nova – Priredila: Jelena Koprivica
Prethodni tekstVremeplov, 30. maj
Sledeći tekstVremeplov, 31. maj