Opereta „Vesela udovica“ je delo austrougarskog kompozitora Franca Lehara od svoje prve izvedbe u Beču 1905. godine uživa izuzetan uspeh.

U godini kada se navršava 150 godina od rođenja Franca Lehara, Opera i teatar Madlenianum postavlja na scenu njegovu najpoznatiju operetu Vesela udovica. Poslednji put Vesela udovica igrala se u Beogradu 1979. godine, a pre toga 1965.

Delo prati priču o zanosnoj i bogatoj udovici i pokušaju njenog zemljaka ambasadora da to bogatstvo zadrži u Montenegru. Udovica odlazi na bal u Parizu gde joj prilazi veliki broj francuskih udvarača. Ambasadorov jedini adut da njeno bogatstvo zadrži u zemlji je dokoni grof Danilo, udovičin bivši verenik, koji noći i dane provodi u pariškom klubu u društvu veselih devojaka. Grofu ne pada na pamet da postane deo ambasadorovih planova.

– „Vesela udovica“ spada u taj „gvozdeni repertoar“ opereta koje su svuda postavljane i koje se i dan-danas igraju. Za nju smo se odlučili zbog šarma koji tekst nosi, komike i zapravo jednostavnog, a komplikovanog zapleta priče – naglasio je Rackov. On je dodao da „oni ne bi bili Madlenianum“ kada ne bi napravili iskorak i uzeli veliki zadatak – postavku operete koja je produkciono najkomplikovanija za ostvarenje, a to znači: dobre glumce koji znaju da pevaju na operski način i operske pevače koji znaju da glume.

Vrhunska muzika Franca Lehara, predivne i pamtljive melodije koje su klasika muzičkog teatra, koreografske numere koje oduzimaju dah, britki i urnebesno smešni dijalozi i situacije, živopisni likovi, raskošni kostimi i monumentalna scenografija – sve je to deo ove kulturne poslastice u kojoj dirigentsku palicu drži Vesna Šouc Tričković, a režiju potpisuje Robert Bošković. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Duška Nešić, a koreografiju Milica Cerović. Za dramaturgiju, prevod i adaptaciju teksta zadužen je bio Igor Weidlich (Vajdlih), kao i deo ansambla operske scene i glumci: Branislava Podrumac i Mirjana Matić u naslovnoj ulozi, Vasa Stajkić i Dimitrije Cincar Kostić kao Grof Danilo, Miloš Đorđević kao Baron Mirko Zeta, u ulozi njegove žene Valensien Mina Gligorić i Nevena Đoković, Marko Živković kao Kamil de Rosiljon, u ulozi Njegoša Žarko Stepanov i Đorđe Stojković, kao i Ljubomir Popović, Anja Orelj, Mirjana Stojanović, Vladimir Bulatović, Milena Moravčević, Arsenije Tubić, Milan Tubić.

Opereta je zakazana u ponedeljak, 5. jul sa početkom u 18.30 časova.

Prethodni tekstKako pripremiti automobil i organizam za dugo putovanje u vreme letnjih žega
Sledeći tekstPočela kupališna sezona na Lidu