Deo svog kratkog života veliki pesnik srpskog romantizma Branko Radičević proveo je u Zemunu, gde se njegov otac preselio 1928. godine – rano detinjstvo i školovanje u srpskoj i nemačkoj školi. Rodio se 28. marta 1824. i poživeo svega 29 godina.

Zemunske dane Branko je proveo u jednospratnici koja je srušena 1937. godine na trgu koji od 1907. godine nosi njegovo ime.

Na Zemunskom groblju su sahranjene pesnikova baka i majka Ruža.

Bio je vatreni pobornik Vukove reforme jezika i za sobom ostavio dve zbirke lirskih “Pesama“ (treća je objavljena posthumno, takođe pod naslovom “Pesme“), sedam epskih, na desetine pisama i odgovore na književne kritike. Po uzoru na klasike, pisao je elegije, među kojima su “Kad mlidijah umreti“ i poema “Đački rastanak“  obavezna školska lektira.

Nekoliko škola u Srbiji nosi ime pesnika Branka Radičevića, kao i gimnazija u Sremskim Karlovcima koju je završio. Po njemu su nazvana brojna književna društva i ustanovljena prestižna pesnička nagrada.

Osim Trga u Zemunu, grupa entuzijasta je u Gradskom parku 2004. postavila Brankovu bistu, rad profesora Milana Besarabića iz 1954. godine.

Osnovna škola u Batajnici nosi ime velikog pesnika.

Kulturno-umetničko društvo “Radičević“ iz Zemuna proslaviće ove godine vek postojanja.

Branko Radičević je umro u Beču 1853. godine, gde je studirao medicinu. Tek trideset godina posle njegove smrti posmrtni ostaci velikog pesnika preneti su na Stražilovo.

Prethodni tekst10 visoko proteinskih namirnica koje će vam podići nivo energije
Sledeći tekstOdržana šesta sednica Skupštine Gradske opštine Zemun