Dok se svet polako vraća u normalu, a lepo vreme mami na ulice uz misao kakvo nas leto čeka i niz pitanja da li ćemo, gde i po kom režimu moći da idemo, kulturne ustanove otvaraju vrata.

U toku je 49. FEST, koji je ove godine, tvrde organizatori, prvi festival organizovan na uobičajen način u toku pandemije, a počinje i manifestacija Muzeji za 10.

Više od 100 muzeja u oko 50 mesta u Srbiji je otvorilo besplatno vrata za posetioce prethodnih sedam dana, pod sloganom Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse.

Manifestacija Muzeji za 10 nacionalna je muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put.

Njom se istovremeno obeležavaju Međunarodni dan muzeja 18. maj, Evropska noć muzeja, koja ove godine pada u subotu 22. maja, kao i Nacionalna nedelja muzeja.

„Dok su brojni svetski muzeji i dalje zatvoreni, Srbija je među malobrojnim zemljama koja će ove godine obeležiti ove događaje, uz poštovanje svih mera uvedenih zbog korona virusa“, kaže Slavko Spasić, muzeolog, član koordinacionog tima manifestacije.

Srbija je, kažu organizatori, među malobrojnim zemljama koje nisu prekinuli kontinuitet održavanja ovog događaja usled pandemije.

Prošlogodišnja manifestacija, zbog epidemije, održana je u novembru, umesto u maju.

Međunarodni dan muzeja

Međunarodni savet muzeja (IKOM), ove godine organizuje Dan muzeja s temom „Budućnost muzeja: Oporavak i reimaginacija“.

Kako je navedeno na sajtu te organizacije, muzeji širom sveta pozvani su da kreiraju, zamisle i dele nove prakse stvaranja vrednosti, nove poslovne modele za kulturne institucije i inovativna rešenja za društvene, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.

IKOM počev od 1977. godine organizuje Međunarodni dan muzeja, a cilj ovog dana je ukazivanje na to da su „Muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima“, navedeno je na sajtu te organizacije.

Obeležava se u više od 150 država širom sveta.

U Srbiji se od 2015. organizuje manifestacija Muzeji za 10, koja obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja.

Izvor: bbcnasrpskom
Prethodni tekstVremeplov, 18. maj
Sledeći tekstIstorijat Stare Pazove: Vojno graničarska visoravan između Dunava i Save