Četrdeset šesti po redu Festival monodrame i pantomime biće održan od 1. do 4. jula na sceni Pozorišta lutaka Pinokio i u Staroj carinarnici u Zemunu, uz podršku GO Zemun, Ministrastva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Od selektovanih šezdeset četiri predstava, na ovogodišnjem festivalu biće predstavljeno osam najinteresantnijih.

Festival će otvoriti glumica Danijela Nela Mihailović. U takmičarskom delu programa, u četvrtak, 1. jula, u 19 časova, prvi nastupa bard srpskog glumišta, Petar Božović, sa monodramom „Reče mi jedan čovek, ćeraćemo se još, kad bidem mlađi“.

Iste večeri, od 20.30 časova, publici će se predstaviti Nikolina Vujević sa komadom „Nina“. Sutradan, od 19 časova, na repertoaru je predstava „Čučuk Stana“, u izvođenju Nataše Petrović, glumice Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i od 20.30 časova monodrama Pozorišta Slavija iz Beograda „Živojin Mišić“, u tumačenju Boška Puletića.

Trećeg dana festivala, u subotu, 3. jula, u istim terminima na programu su monodrame „Čaj sa Кublaj kanom“ glumca Jugoslava Кrajnova (trupa „Upalimo reflektore“, Novi Sad) i „Hasanaginica’’ u izvođenju glumice Marije Đajić iz Poetskog teatra BiT iz Trebinja.

Takmičarski deo programa zatvoriće glumac Slobodan Beštić sa monodramom „Noćni čitač“, u nedelju u 19 časova, a potom će u 20.30 nastupiti pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić sa komadom „Čekajući nebo – kad će više?!“ – najavili su organizatori festivala.

U pratećem programu festivala, u Staroj carinarnici u Zemunu, sa početkom u 12 sati, održaće se tri promocije knjiga – „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, drugo dopunjeno izdanje, Milovana Zdravkovića (1. jula), „Čučuk Stana“ Željka Hubača (2. jula) i „Кomunikator = Gladijator“ Marka Stojanovića (3. jula).

Na završnici festivala biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri (rediteljka Tatjana Mandić Rigonat – predsednica žirija, glumac Ivan Perković – pobednik festivala 2019. godine i dramski umetnik Bojan Krivokapić), kao i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Ulaznice za predstave 46. Festivala monodrama i pantomime su u prodaji i mogu se kupiti preko www.tickets.rs ili na njihovim prodajnim mestima, kao i na biletarnici Pozorišta lutaka Pinokio.

Festival monodrame i pantomime stekao je visok ugled u porodici srodnih evropskih pozorišnih smotri.

Tokom četrdeset pet godina, na Festivalu monodrama i pantomime nastupili su umetnici sa skoro svih kontinenata.

Najznačajniji umetnici, sa naših prostora, koji su dali značajan doprinos jedinstvenosti festivala su Ljuba Tadić, Miloš Žutić, Mira Banjac, Petar Kralj, Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Maja Dimitrijević, Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžije, Vesna Stanković, Marta Bereš, Nada Šargin i dr. Dugogodišnji selektor bio je Ivan Bekjarev, koji je dao znatan doprinos razvoju ovog značajnog festivala. Sadašnji selektor je glumac Predrag Miletić.

Izvor: Danas.rs
Prethodni tekst”Krajiške pjesme, igre i običaji 2021”
Sledeći tekstPožar na gradskoj deponiji u Staroj Pazovi