Retko kada se dogodi da vas neka priča dotakne toliko duboko i tako snažno da posle nje više niste isti.

To su one najjače inspiracije nakon kojih prestanete da pušite ili pijete, počnete da trčite, čitate više …. osnujete porodicu.

Film Captain Fantastic sasvim izvesno nije filmsko remek delo, ali jeste jedna nestvarno emotivna moderna bajka o najvažnijoj temi na svetu. O slobodi.

O onoj slobodi koje smo gotovo svi lišeni već od rođenja, onog momenta kada nam je u porodilištu stavljena narukvica sa brojem na ruku.

Dogod smo deo sistema odgovorni smo.

Od tada, pa sve do kraja, nameće se samo jedan model, onaj kojim idu svi ostali, (jaslice-vrtić-škola-posao-penzija). Bez obzira da li ste umetnik, radnik, naučnik ili sportista, uz mala odstupanja prolazite kroz sistem vrlo sličnih vrednosti, istih pokretačkih impulsa (novac, ambicija, egzistencija, uklapanje u društvene norme), zilion kompromisa, koji na kraju jedan po jedan nagrizaju slobodu kao korozija metal na kiši.

Foto: Regan MacStravic/Electric City Entertainment

Svi znamo da je sistem za 1% ljudi savršen, a da se drugih 99% uglavnom samo prividno pita. Ovakav odnos snaga svi smo potpisali milionima žrtava u borbi za demokratiju (i bezbroj drugih sloboda). Izbor se na kraju sveo na dve sučeljene ideologije, levu i desnu, gde je suštinska razlika u tome ko je vernik, a ko ateista.

Dok se ta simbioza ne rasturi, sistem se ne može zaustaviti.

I jedna i druga strana temeljno su radile decenijama da obesmisle školstvo, da roditelje učine nemoćnim pred raznim osvojenim slobodama, poput onih zlikovaca i retarda sa društvenih mreža, da se temeljno satre ideja učenja čitanjem knjiga (elektronskih i štampanih svejedno), da se odsustvo empatije i generalno emocija sada već otvoreno servira kao najbolji model za uspeh pojedinca (sine mi smo vukovi …)

Ovaj model nas je doveo do ruba uništenja planete na kojoj živimo. Pogrešan u svakom svom podsistemu, od modela proizvodnje do modela potrošnje.

Ovaj model nas sada već i naučno dokazano vodi u ambis, ali mi i dalje ljude koji odbijaju da svoju porodicu predaju sistemu, poput lika kojeg u filmu fenomenalno nosi Vigo Mortensen smatramo ludacima, zlostavljačima sopstvene dece, a najgora uvreda koju im možemo uputiti, to je da su svakako luzeri. Gde smo valjda svi mi ostali što se tiskamo bulevarima, pobednici.

Foto: Erik Simkins / Bleecker Street

Ne znam da li je Captain Fantastic u pravu niti da li je njegov put ispravan. Ono što znam ili tačnije snažno osećam, to je da put kojim svi mi zajedno idemo, vodi preko žrtava koje je sve teže i teže podneti.

Naše legitimno pravo je da odbijemo da učestvujemo u sistemu koji je unapred izgubio bitku za opstanak planete.

Džaba protesti protiv Rio Tinta, džaba upiranje prstima u termoelektrane u naftne kompanije. Svi su oni tu da utole glad našeg komformizma. Oni su tu zbog nas, a mi zbog njih.

Vidite kako opozicioni političari često pribegavaju odbijanju učestvovanja u izborima koji su unapred izgubljeni.

Ovaj prelepi film vrlo precizno ilustruje kako može izgledati to odbijanje, sa čim se moramo suočiti, šta izdržati, kako podneti …. i opet, ostaćemo u dilemi, da li baš ja moram ili mogu da napravim takav preokret.

U okeanu istih, kako ja da budem toliko drugačiji?

A kako tek svoju porodicu da navedem na takav put?

Autor recenzije: Dejan Restak (Dobra zemlja)

Foto: Wilson Webb / Bleecker Street

Komentar

Captain Fantastic – čovek je uspeo sam da edukuje decu na najzdraviji mogući način i tako im obogati intelekt i duh. Deca su porasla van potrošačkog mentaliteta, okvira modernog društva i tako su naučili kao mali da se brinu o sebi, kao i da spoznaju šta je pravo bogatstvo života. – Uroš Pavlović

Stihovi Boba Dylana na kraju sve govore

„They say everything can be replaced
They say every distance is not near
So I remember every face
Of every man who put me here

I see my light come shinin’
From the west down to the east
Any day now, any day now
I shall be released“

Captain Fantastic – Kapetan Fantastični

Žanr: Drama, komedija, romantični
Godina: 2016
Redatelj: Matt Ross
Glavne uloge: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler
Trajanje filma: 01:58:00
Datum izlaska: 29 July 2016 (USA)

Prethodni tekstŠta je potrebno za putovanje u Grčku kolima, autobusom ili avionom?
Sledeći tekstOva mesta imaju najveći geotermalni potencijal