Fotograf iz Srbije, Miloš Nikodijević pobedio je na međunarodnom izboru za najbolju automobilsku fotografiju (IAP Awards), u kategoriji „Najbolja atmosfera“.

Miloš Nikodijević iz Zemuna davno je izgradio svoje ime na srpskoj automobilskoj sceni kao izuzetan fotograf i vrsni poznavalac automobilske kulture i istorije. Jedan je od osnivača čuvenog sajta Autoslavia.com, koji je jedinstven u regionu, a između ostalog, posvećen je predstavljanju oldtajmer automobila sa prostora ex Yu.

Osim našeg regiona, Miloš je tokom svoje karijere posećivao i mnoge važne automobilske događaje i izložbe, poput Concorzo d’Eleganza Villa d’Este, Hungaroring Classic, Auto e Moto d’Epoca Padova i mnoge druge, odakle je donosio fotografije nekih od najređih automobila na planeti.

Nedavno je učestvovao u međunarodnom konkursu za najbolju automobilsku fotografiju, u organizaciji sajta The Mechanists, gde je osvojio prvu nagradu u kategoriji “Najbolja atmosfera”. Na konkurs je stiglo više hiljada fotografija, a pobednike birao stručni žiri sastavljen od etabliranih automobilskih fotografa, Hedi Sersoub, Amy Shore i Drew Gibson.

„Pre oko godinu i po dana, posredovao sam u pronalaženju automobila za potrebe snimanja jednog muzičkog spota i tada je izbor pao na čuveni Citroën DS, kod nas poznatiji kao Ajkula. Noćno snimanje se odigralo nadomak Novog Sada gde je Ajkula postavljena u neophodan setup za snimanje.

Rasveta je odradila svoje, ali tek pošto je pevačica zauzela poziciju na zadnjem sedištu, kockice su se sklopile. Sve što je ostalo je da iskadriram i pritisnem dugme. I pre obrade je bilo jasno da je fotografija ispala fenomenalno, da donosi više priče i manje samog automobila u kadru, te je kao takva poslužila savršeno za kategoriju „Najbolja atmosfera“. Nisam želeo da zatrpavam njihov inbox gomilom fotki, te sam pored ove na konkurs za kategoriju „Lepota“ poslao još jednu, napravljenu pre nekoliko godina.”, otkriva Miloš.

Miloš ističe i da su Hedi, Amy i Drew pred fotografe svih godišta i sa svih kontinenata stavili kao zadatak i izbor najbolje u kategorijama “Lepota”, “Car Spotter”, “Motorsports”, “Fotografisano telefonom” i “Do 18 godina”, gde su podstakli mlađe da se takođe prijave. Konkurs je otvoren sredinom oktobra i prijave su trajale do pred kraj decembra.

Za svaku poslatu fotografiju, autor je uplaćivao simboličan iznos od 2 funte, a broj poslatih fotografija po učesniku nije bio ograničen. Nagrade su fotoparati i pripadajući objektivi koje su dobili pobednici svih kategorija i ukupni pobednik koji će dobiti i organizovanu samostalnu izložbu u Londonu, dok će za pobednike pojedinačnih kategorija, izložba radova biti organizovana grupno, takođe u engleskoj prestonici.

Izvor: nova.rs