Ove godine navršava se sto godina od rođenja čuvenog umetnika. Miju Aleksića pamte generacije, po maestralnim ulogama, kako u takozvanim „ozbiljnim komadima“, tako i komedijama.

Čini se da ovog glumca starog kova „kao da svi znaju“. Ipak, izložba razotkriva one delove koji su pod svetlima reflektora često ostajali u senci, a s druge strane bili su sastavni deo Aleksićevog talenta.

Talenat za koji niko nije znao

Mija se bavio crtanjem i slikanjem. To je bila strana njegovog talenta za koju većina nije znala. Talenat Mije Aleskića za slikarstvo je otkriven slučajno. Od 1994. godine u Gornjem Milanovcu se organizuje likovna kolonija i on je tada, na opšte iznenađenje svih, doneo i poklonio organizatoru svoje radove.

Istraživanje o delu Mije Aleksića još uvek traje

– Samo istraživanje još uvek traje. Trudili smo se da pokrijemo i pozorište i film i radio i televiziju. On sam je ostvario veliki spektar uloga koje je odigrao.

Svi ga doživljavamo kao vrsnog komediografa, ali on je zaista imao ozbiljne uloge u ozbiljnim filmovima poput ostvarenja „Čovek iz hrastove šume“ i „Biće skoro propast sveta“, nešto sasvim drugo od komedije.

Jedan od kurioziteta njegove karijere je i je taj što je glumio u većini Nušićevih dela koje su izvedena u pozorištu ili su snimljeni filmovi po njima – rezultat je dvogodišnjeg istraživanja Bobana Stefanovića.

On ističe da se ovaj veliki glumac izdvajao svestranošću i neponovljivom energijom koju je donosio na scenu.

– Imao sam prilike da vidim snimak predstave „Podvala“ i ta energija je zaista nešto što odmah upada u oči – zaključuje Stefanović.

Sto godina od rođenja velikog umetnika
Ove godine, tačnije 26. septembra, navršava se sto godina od rođenja Mije Aleskića. Inače, ovim povodom Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, gde je rođen, od nedavno nosi i njegovo ime.

Mija Aleksić je rođen 1923. godine a deset godina kasnije sa porodicom se seli u Kragujevac. U matičnu knjigu Srpskog narodnog pozorišta okruga kragujevačkog upisan je 1943. godine. Iste godine je odigrao prvu ulogu u predstavi „Devojačka kletva“.

Iz Kragujevca je prešao u Narodno pozorište Beograd 1949. godine. Prva uloga u ovom pozorištu bila je stražar u „Hamletu“. Iz Narodnog prelazi u Jugoslovensko dramsko pozoršte (1951).

U Narodno pozorište se vraća 1965. godine. Igrao je na scenama i drugih pozorišta (Atelje 212, Humorističko pozorište Beograd…)

Filmski debi je ostvario 1950. godine u kratkometražnom filmu „Muva“ Branka Ćelovića. Igrao je u više od 50 filmova. Za svoje glumačke bravure dobio je mnoge nagrade i najviša društvena priznanja. Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Autor: Bojana Bačić / 24sedam.rs, Foto: Printscreen/YouTube

Prethodni tekstKako do isplative proizvodnje struje za sopstvene potrebe?
Sledeći tekstDetaljan spisak šta sme, a šta ne sme da se unese u Grčku