Povodom predstojeće sezone Opere i teatra Madlenianum, u Hotelu Zepter, održana konferencija za medije na kojoj su buduće projekte predstavili Andreja Rackov, umetnički direktor Opere i baleta, koji je najavio obnovu koncerta-predstave „Svetlosti pozornice“, sa kojim će biti otvorena sezona 22. septembra u 19:30 časova.

Foto: Rajko Simić

U ovom projektu, koji je premijerno izveden 2020. godine, debituje Vasa Stajkić, bariton, koji je govorio o svojim predstavama u Madlenianumu, operetama Vesela udovica i Pariski život. Stajkić će imati još jedan debi ove sezone, pojaviće se kao Bobine u Pariskom životu, tako da će biti jedan od retkih pevača koji će pevati dve potpuno različite uloge u istoj predstavi.

Rackov je pomenuo i obnovu brodvejskog mjuzikla

Poslednjih 5 godina, koji će svoju premijernu obnovu imati 27. oktobra, a pored dosadašnjih pevača i neki novi mladi ljudi će se oprobati u ovom muzički i scenski veoma složenom brodvejskom hitu. Za kraj najavio je premijeru mjuzikla Company, za koji je Madlenianum nedavno dobio licencu i koga režira Nebojša Bradić.

Dramski sektor ove sezone priprema dve premijere i jednu obnovu, o čemu je pričala direktorka Drame Ana Radivojević Zdravković.

Foto: Madlenianum

Komedija Godišnjica, čija nas premijera očekuje 18. oktobra je savremeni američki komad o nesnalaženjima u braku i svim izazovima koji on nosi. Komedija Rebeke Vilhajt Godišnjica smešta radnju u Njujork. Prvi čin komedije se dešava 1968. godine, u godini velikih društvenih promena u Americi i celom svetu, kada se prevashodno mlađa generacija pobunila protiv ustaljenih društvenih normi i zahtevala sistemske promene u načinu na koji se globalno društvo razvija. Drugi čin komada odvija se 1992. godine, dvadeset četiri godine kasnije. Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i „rekonstruiše“ njihovu prvu bračnu noć. Međutim, uskoro shvatamo da njihov brak nije srećan kao što smo očekivali. Sem i Mimsi, nesvesni da ponavljaju greške svojih roditelja, pokušavaju da nađu utehu u „ispravljenoj“ prošlosti – u mlađim verzijama onog drugog. Glavna junakinja komada Mimsi poverena je glumici Vanji Milačić, Sem je Srđan Karanović, dok ćemo u ostalim ulogama gledati: Ljubinku Klarić, Stefana Bundala, Tamaru Aleksić i Ljubomira Bulajića.

Kako je rekla glavna glumica komada Vanja Milačić, komad na prvi pogled izgleda sladak, ali veoma je gorak zbog ključnih životnih činjenica koje razotkriva. Njen lik Mimsi je nepokolebljiva u svojoj ljubavi. Kako kaže reditelj komada, Petar Jovanović, koji se veoma pohvalno izrazio o saradnji sa Madlenianumum, ovo je sve samo ne romantična komedija, jer iako će publika uživati u zabavnoj igri glavnih aktera.

Foto: Rajko Simić

Autorski tim predstave čine pored reditelja Petra Jovanovića, scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković. Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić. Dizajner svetla je Srđan Jovanović.

Ana Radivojević je pomenula povratak velike predstave na Veliku scenu Madlenianuma, sagu o društvenom mulju iz pera Emila Zole i u dramatizaciji Spasoja. Ž MilovanovićaNanu. Predstava koja nije imala prilike da se dovoljno izigra zbog pandemije, upravo je rediteljka predstave Ivana Vujić istakla važnost negovanja komada i neki normalan rast predstave od premijere do dugovečnog igranja. Ivana je mnoge predstave režirala na scenama Madlenianuma, a najdugovečnija dramska predstava Madlenianuma je drama Frida Kalo, sa kojom je upravo Vanja Milačić započela saradnju sa ovom pozorinom kućom, je još uvek na repertoaru Male scene.

Povratak „Nane“

„Današnji svet u borbi za život koja je demorališuća, u kojoj međusobnu borbu individua zamenjuje borba ekonomskih organizama: banke, fabrike, rudnici, shopping molovi, su mesta gde je čovek kao kakva lopta bacan na sve strane. Čas na vrhuncu sreće, a čas u ponoru. Pitanje licemerja koje sve to dozvoljava pitanje je NANE koja pokušava da u svetu prevare i kupovine pronađe svoje mesto i cenu. Nažalost, NANA je suviše emotivna za ovaj svet u kome su uloge odavno određene“, reči su rediteljke Ivane Vujić.

Ivana Vujić će u drugoj polovini sezone režirati i dramu Tenesi Vilijamsa Staklena menažerija na Maloj sceni, čija se premijera očekuje 30. marta. Ivana je istakla da se u ovoj godini obeležava 40 godina od smrti ovog velikog dramskog pisca, „američkog Čehova” kako ga je ona nazvala.

Foto: Rajko Simić

Licenca za mjuzikl čuvenog Stivena Sondhajma

Na kraju konferencije prisutnim novinarima se obratio Nebojša Bradić sa eksluzivnom vešću da je Madlenianum dobio licencu za mjuzikl Company, čuvenog Stivena Sondhajma, i to samo dve godine posle njegovog rivajva na Brodveju. Ovaj netipični mjuziklu spada u podvrstu „koncept mjuzikla“, dakle onih koji nemaju klasičnu radnju, već su usmereni na određeni problem i omogućavaju publici da se simultano fokusira na različite karaktere i radnje. Radnja se vrti oko momka koji u svojoj 35, na dan rođendana shvata da je singl, dok su njegovi prijatelji u srećnim brakovima. Da li je baš tako saznaće publika Madlenianuma 9. marta 2024. kada je planirana premijera.

Naslovi koji se pripremaju u 26. sezoni Opere i teatra Madlenianum obećavaju dramu, smeh, sjajnu muziku i dobru zabavu!

Izvor: KulturniK, Foto: Rajko Simić
Prethodni tekstKompletan vodič kroz zimski red vožnje
Sledeći tekstDetetu često curi krv iz nosa?