Proglašenjem pobednika i koncertom pobednika prethodnog Vokalnog etno festivala mladih (VEF) u Negotinu je završeno sedmo izdanje festivala kojem je, između ostalog, cilj da očuvanje naše vokalne tradicije, njeno dalje negovanje i upoznavanje sa kvalitetnom obradom izvornog muzičkog materijala.

Žiri ovogodišnjeg sedmog VEF-a Negotinu, etnomuzikolozi dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Zoran Bogdanović, prvo mesto u kategoriji obrada dodelio je Ženskoj pevačkoj grupi KUD “Batajnica”, a u kategoriji tradicije Etno-grupi „Simonida“ iz Nevesinja.
Ovaj festival ima posebno mesto naročito što stavlja akcenat na omladinu. Nivo njihovog pevanja je jedna iskrenost gajenja te tradicionalne pesme, zaista visok, i naše je zadovoljstvo da ova deca to gaje na jedan pravi način vođena pravom rukom, a najvažnije u svemu je ono što smo nekako zaboravili, a to je radost muziciranja. I mi to čujemo ovde – rekao je obrazlažući odluku žirija, profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

Ove godine u nešto drugačijem formatu, onlajn, zbog aktuelnih epidemioloških (ne)prilika, negotinski VEF u organizaciji Kreativnog udruženja “Nego” okupio je sedam pevačkih ansambala i grupa iz Bora, Kikinde, Batajnice, Banaskog Karađorđeva, Prijedora i Nevesinja.

Svake godine se energija mladosti, snage i pesme sjati u Negotin. Nije to ni malo ni beznačajno jer svaki kamičak bačen u vodu stvara sve veće koncentrične krugove. Nadam se da će naša muzička tradicija ponovo postati deo naše svakodnevice. Da ne ostane na margini kao deo folklornih ansambala i festivala čuvajmo je, negujmo, pevajmo i svirajmo. Kamičak je bačen, gledajte krugove – poručuje Danijela Marković iz Kreativnog udruženja “Nego”, umetnički direktor VEF-a.

Na završnoj manifestaciji VEF-a publika u Negotinu nastupili su prošlogodišnji pobednici, Etno grupa „Grivna“ iz Kladova pod upravom Jesenke Jovetić i Pevačka grupa odseka za tradicionalno pevanje i sviranje u beogradskoj Muzičkoj školi „Mokranjac“.

Pulika je bila u prilici da čuje i ovogodišnjeg pobednika u kategoriji obrada, Žensku pevačku grupu KUD „Batajnica“.

Nama je izuzetna čast da nastupamo u Mokranjčevom Negotinu i na ovom festivalu. Naš ansambl je nastao 2008. i sve nas vodi upravo ljubav prema vokalnoj muzici pa nam zato i ova nagrada mnogo znači – kaže Jovana Zukanović, jedna od prvih članica ove pevačke grupe.

U okviru sedmog VEF-a održane su i onlajn muzičke radionice na temu tradicionalnog pevanja i sviranja, kao i obrade muzičke tradicije, čiji su predavači upravo članovi žirija, etnomuzikolozi dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Zoran Bogdanović.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni tekstStvaraonica – Edukativni centar
Sledeći tekstOdbojkaški klub „AS Batajnica“