Resorno ministarstvo raspisalo je konkurs za opštine za dodelu subvencija za zamenu stolarije, a ono što verovatno mnoge građane zanima jeste kako se prijaviti?

Ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj.

Građani će najverovatnije finansirati 50% ukupne investicije, dok drugu polovinu obezbeđuju opština i država. Prijavljivanje građana bi trebalo početi u junu, dok bi prvi ugovori trebali biti realizovani na jesen. Prema najavama, polovina novca koju građani sami obezbeđuju bi mogla da se dobije na kredit, dok bi drugu polovinu sredstava dala država, i to bespovratno.

Kako su naveli iz Ministarstva energetike, u pripremi su dva modela pao kojima će građani moći da se prijave. Prvi model jeste onaj u kojem država daje jednu polovinu novca, a građani obezbeđuju ostatak sredstava. Drugi model još uvek nije formiran, ali bi trebao da bude gotov do kraja godine.

Kriterijum po kojem će se dodeljivati subvencije zavisi od energetskog pasoša – sertifikata kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta. Energetski pasoš izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti. Ovo će najverovatnije raditi državne komisije, kao i komisije lokalnih samouprava.

Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava, a prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

Izvor: Blic
Prethodni tekstPreporuka za dobar FILM: Pulp Fiction/Petparačke priče (1994)
Sledeći tekstPokušana otmica dece u Altini: pokušavaju da namame decu u vozilo