Ova moderna ali nenametljiva kuća iskoristila je pun potencijal atraktivne lokacije. Međutim, njena gradnja bila je pravi izazov za arhitekte i izvođače.

Na samoj litici iznad Dunava u Novim Banovcima, po projektu beogradskog biroa ADVACON, izgrađena je luksuzna kuća od 375 metara kvadratnih sa predivnim vizurama na reku i banatske ravnice.

Želja klijenta je bila, pre svega, da se izmesti iz vračarske gužve i gradske vreve u prostor povezan sa prirodnim okruženjem – oslobođen od stresa, ali uz dobru vezu sa gradom. Naime, do ove kuće se stiže za 15-ak minuta vožnje auto-putem od Novog Beograda.

“Sam projektni zadatak nije bio previše detaljan. Osnovni zahtev bio je da se unutar kuće dobiju veliki otvoreni i povezani životni prostori sa što manje pregrada, kao i da kuća ne bude prevelika u svojim spoljnjim dimenzijama, da bude funkcionalno dimenzionisana za dva glavna korisnika i njihove goste i da dizajn kuće bude moderan i nenametljiv.” – kaže autor projekta Miljan Drljević.

Glavna ideja oblikovanja bila je da se dobiju što čistije moderne forme sa naglašenim horizontalama.

Specifičnost ove kuće je da je koncipirana pre svega imajući u vidu okruženje i teren na koji je postavljena. Njena unutrašnjost sa duplim visinama i sa otvorenim zastakljenim uglovima omogućava direktnu vezu sa spoljnim prostorom, a kada su staklene površine otvorene brišu krutu granicu spolja/unutra.

Glavna ideja oblikovanja bila je da se dobiju što čistije moderne forme sa naglašenim horizontalama koje bi vizuelno povezivale sam objekat sa terasama i garažom. Ovo je postignuto belom trakom konstantne širine koja se sa krova spušta do terena neprekinutim tokom i povezuje dva potpuno nezavisna kubusa.

“Okolna arhitektura nastajala je prirodno u prethodnim decenijama. Očekujemo da će se ceo pripadajući blok uz reku transformisati u daleko modernije okruženje u narednom periodu.” – kaže Miljan Drljević.

Uglovi bez stubova

Konstruktivni sistem je armirano-betonski skeletni sa zidnim platnima sa dva centralna stuba i naglašenim konzolnim prepustima. Akcentovani uglovi objekta su izvedeni bez stubova u samom ćošku kako bi se omogućilo otvaranje objekta ka vizurama. Armirano-betonske grede na krovnoj ploči postavljene su kao kontra grede naviše kako bi se vizuelno postigla ista debljina na terasama i krovu i u tom prostoru se spakovali i slojevi termoizolacije.

Pregradni i fasadni zidovi su zidani Ytong blokom. Krov je hidroizolovan krovnim EPDM membranama proizvođača Firestone.

Fasada objekta rađena je sa slojevima EPS termoizolacije. Na fasadi preovlađuje prirodna listela, a beli akcenti urađeni su kao klasična kontaktna fasada sa završnom oblogom – fasadnim silikatnim malterom sitne granulacije.

Izazovna troslojna vrata velike visine

“Kad je reč o stolariji, nismo imali mnogo izbora zbog imperativa da se vrata otvaraju u punoj visini od 275 cm i 314 cm bez nadsvetla, za šta smo dobili proizvođačku garanciju jedino od Schüco zbog velike težine troslojnog paketa stakla.” – kaže arhitekta.

Od specifičnih detalja posebno je sa proizvođačem stolarije razrađivan detalj nošenja velikog ugaonog kliznog otvora čija je cela gornja fiksna zona ovešana direktno čeličnim užetom sa krovnih greda.

Izabrana su i ulazna vrata Schüco serije Schüco AD UP koja su se u potpunosti uklopila u jednostavan dizajn fasade sa završnom obradom u boji profila stolarije akcentovana sa vertikalnom LED osvetljenom trakom bez spoljnje kvake.

Pri betoniranju svi konzolni prepusti streha su bili blago nadvišeni kako bi po skidanju oplate dobili projektovani izgled.

Najveći izazov u projektu, a i samom izvođenju bili su veliki konzolni prepusti streha preko otvorenih staklenih uglova koji su u celini oslonjeni na armirano-betonska platna. Pri betoniranju svi konzolni prepusti su bili blago nadvišeni kako bi po skidanju oplate dobili projektovani izgled.

Kompleksno je bilo i izvođenje vešanja ugaone fasade u dnevnoj sobi za koju je za vreme izlivanja krovnih greda bilo neophodno ostaviti cev za provlačenje užeta sa milimetarskom preciznošću, kako bi se naknadno spustilo uže i pozicioniralo tako da bude neposredno skriveno uz profil fasadne zid zavese u gornjoj zoni.

“Pored prethodno navedenog veoma pažljivo je planirano i slaganje slojeva ravnog krova; zbog kontra greda u krovnoj ploči postojao je veoma ograničen prostor da se izvedu potrebni tehnički padovi krovnih ravni i formiranih podužnih rigola kako ne bi prešli definisanu visinu krovnog venca kontinualne visine kao sastavnog dela dizajn koncepta.” – priseća se arhitekta Miljan Drljević.

Tri celine objekta

Objekat je organizovan u tri celine: dnevna zona sa gostinskom sobom na nivou prizemlja, spavaći blok sa bibliotekom na nivou prvog sprata i garaža.

Ulazna zona i dnevna soba imaju dvostruku spratnu visinu, a ulazni hol je dodatno naglašen i prirodno osvetljen preko krovne lanterne. Ulazna zona, kuhinja, trpezarija i dnevna soba su prostorno zamišljeni kao jedna celina, a na nivou prizemlja organizovana je i gostinjska soba sa kupatilom kao i ostava i tehnička prostorija. Sa nivoa prizemlja izlazi se na plato koji je formiran na istom nivou kao prizemlje, a sa nekoliko stepenika se silazi u prostor letnje kuhinje.

Master soba je orijentisana ka Dunavu i ima izlaz na veliku terasu na kojoj je postavljena hidromasažna kada.

Konzolnim prozračnim čeličnim stepeništem koje je osvetjeno krovnom lanternom penje se na nivo prvog sprata i izlazi na unutrašnju galeriju na kojoj je organizovana biblioteka, sa pogledom kroz ugao na Dunav. Ova prostorija ima posebno lepu poziciju i orijentisana je dvostrano.

Na nivou prvog sprata projektovane su i dve sobe sa sopstvenim kupatilima i garderoberima. Master soba je orijentisana ka Dunavu i ima izlaz na veliku terasu na kojoj je postavljena hidromasažna kada. Veliki krevet je postavljen centralno tako da se kroz klizni prozor iz kreveta sagledava reka.

Druga spavaća soba orijentisana je ka ulaznoj kapiji i ima izlaz na otvorenu terasu na koju se može izaći i iz biblioteke. Ugao ove sobe posebno je naglašen staklom.

Uz garažu formirana je i prostorija za alat i opremu za održavanje dvorišta. Iz garaže se pešačkom pasarelom dolazi direktno do kuće. Uz hortikulturno opremanje predviđena je i mala bašta u kojoj se gaji prirodno povrće za sopstvene potrebe vlasnika.

Topao i svetao enterijer

Investitor je želeo da dobije moderan prostor koji bi bio usaglašen sa spoljnjim izgledom objekta, ali da atmosfera bude topla sa puno prirodnog svetla i da se upotrebi što više prirodnih materijala i obloga.

U enterijerskom opremanju upotrebljeni su suptilni zemljani tonovi, udobni nameštaj i igra prijatnih tekstura. Akcenat je stavljen na detalje od metala crne ramove panela, komoda, rasvete, ručice i umetničke skulpture.

Kako bi enterijer bio nenametljiv korišćeni su prirodni materijali sa neutralnom paletom boja. Za podne obloge odabrana je granitna keramika koja povezuje enterijer sa eksterijerom.

Drvene obloge, staklo, dim ogledala i prirodni materijali doprinose luksuznom osećaju koji teče kroz kuću.

Drvene obloge daju poseban karakter kao i funkciju maskiranja određenih delova kao sto su stubovi, grede, stepenište, a staklo i dim ogledala omogućavaju dodatnu dubinu prostoru . Sve to doprinosi luksuznom osećaju koji teče kroz kuću.

Kuhinja je takođe integrisana u drvene obloge tako da prave jednu toplu celinu .U centralnom delu ostrvo sa radnom površinom od kvarca, okrugli sto u trpezariji koji se tonovima povezuje sa dnevnim boravkom.

Buđenje uz pogled na reku

Visina dnevnog boravka je naglašena prosvetljenim vertikalnim panelima hrasta i samim tim povezuje donju etažu sa galerijom. Čitanje knjige i buđenje uz pogled na reku je posebna čar ovog objekta.

Stepenište je pravljeno od čeličnih profila sa oblogom od prirodnog drveta koje vizuelno u potpunosti skriva konstrukciju i svako gazište se sagledava kao jedan masivni drveni element.

Sve ograde su pravljene tako da se obezbedi što manja vizuelna opstrukcija, sve su izvedene od troslojnog kaljenog stakla u horizontalnim profilima uklopljenim u debljinu podne obloge.

Celokupan nameštaj je po meri i svakom komadu nameštaja se pridavala posebna pažnja pri izradi, a izradila ih je firma No Logo.

Komfor življenja

Svuda su izbegnute vidne instalacije i grejna tela. Kompletno grejanje je urađeno u kombinaciji podnog grejanja sa dodatkom podnih konvektora Lindab uz velike staklene površine.

Kuća se greje posredstvom gasnog kotla sa buferom vode od 200 litara koji istovremeno obezbeđuje i potrebnu sanitarnu potrošnu toplu vodu proizvođača Vaillant tipa eco compact. Klimatizacija je izvedena kao VRV firme Hisense sa jednosmernim plafonskim kasetama.

Kompletan razvod vodovoda i kanalizacije unutar kuće izveden je sa niskošumnim cevima Rehau koje obezbeđuju maksimalan komfor i sigurnost korišćenja.

Recept za uspeh

“Tokom celog procesa projektovanja tesno smo sarađivali sa investitorom i kroz zajedničku saradnju i razmenu ideja dizajn je evoluirao od početnih skica do konačnog rešenja na osnovu koga je objekat i izveden. Imali smo potpuno poverenje investitora i do konačnog rešenja se došlo relativno brzo i idejno rešenje nije previše odstupalo od gotovog proizvoda.” – zaključuje arhitekta Miljan Drljević, autor kuće na litici.

Izvor: gradnja.rs