Pored državne pomoći odnosno subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta, u sklopu projekta energetske sanacije objekata stižu i subvencije za fasadu odnosno sanaciju istih.

Prema statističkim podacima, glavni izvor gubitka toplote u domu su prozori i vrata, ali potpun efekat uštede energije se ne može ostvariti bez kvalitetne termoizolaicje objekta. Jedan objekat sa lošom izolacijom gubi u proseku oko 30% energije.

Što se tiče subvencija, navodi se da se trenutno razmatra nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane. Prvi bi trebao biti realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama. Kriterijumi će biti definisani u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava.

Takođe, uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumentacija uz prijavu biće navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava.

Podsetimo, resorno ministarstvo je pre dva dana raspisalo konkurs za opštine za dodelu subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta, a rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj.

Izvor: beograduzivo.rs, Foto: freepik