Grčka, zemlja bogate istorije, spektakularne prirode i prelepih plaža, godinama je jedna od omiljenih destinacija turista širom sveta.

Ova mediteranska zemlja ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, od fascinantnih arheoloških nalazišta do slikovitih sela i ukusne mediteranske kuhinje. Turizam u Grčkoj neprestano raste i privlači putnike različitih interesovanja, budžeta i starosnih grupa.

U daljem delu teksta otkrićemo vam 35 razloga zbog kojih je Grčka idealna turistička destinacija.

Crete

1. Ljudi
Kada pričamo o gostoprimstvu i dobrodošlici, Grci ne mogu da se porede ni sa jednim drugim narodom.

Crete

2. Hrana
Grčka kuhinja je sama po sebi dovoljna kako bi neko posetio Grčku. Preukusna je i uglavnom je po pristupačnim cenama. Nekoliko predloga za grčka jela: Musaka, suvlaki, giros, grčka salata, lignje, pita sa spanaćem, kleftiko (jagnjetina), pastitsio, stifado.

Thassos

3. Istorija
Današnja civilizacija duguje mnogo antičkim Grcima, a danas imamo tu čast da možemo da vidimo njenu impresivnu istoriju. Hramovi, građevine, umetnička i istorijska mesta dostupna su za istraživanje svima koji su zainteresovani.

4. Noćni život
Leti Grčka može da ponudi najbolji noćni provod u celoj Evropi, uključujući velike festivale i koncerte. Takođe, postoje mnogobrojni barovi i klubovi koji rade do ranih jutarnjih časova.

5. Unutrašnja i spoljašnja lepota
Grci su lepi i iznutra i spolja.

6. Sela
Jedna od najboljih opcija u Grčkoj je da posetite sela u kojima možete da upoznate interesantne ljude i saznate mnogo o raznim običajima.

7. Ikaria
Stanovnici ovog ostrva žive najzdravije i najduže. Prosečni životni vek je ono što je navelo razne naučnike da istražuju ovo ostrvo.

8. Plaže
Pesak, kamenčići i stenovite plaže: Grčka ima plažu za svačiji ukus.

Sithonia

9. Uzo
Grčka proizvodi mnoga pića, ali je uzo najpoznatije i vredi da ga probate.

10. Meteori
Ovo mesto je jedno od najimpresivnijih u celoj Evropi. Pogled na manastire koji se nalaze na vrhu stena i kao da dodiruju nebo, ostaviće vas bez daha.

11. Festivali
Tokom cele godine možete posetiti brojne festivale, ali se većina održava upravo leti. Grčka ima sve: od kulturoloških i crkvenih festivala do onih modernijih.

12. Ekonomična destinacija
Grčka je poznata po dobrim cenama u poređenju sa popularnim evropskim destinacijama. Uprkos činjenici da se suočavamo sa inflacijom, turiste ne remeti to što su cene veće nego prošle godine.

13. Masline i maslinovo ulje
Grčke masline su svetski poznate i postoje razne vrste koje možete probati. Inače, Grčka je treća zemlja u svetu po proizvodnji ulja.

14. Giros
U ovom tekstu smo već naveli grčku kuhinju, ali giros zaslužuje posebno spominjanje. Jednostavan i jeftin, ali preukusan.

15. Idealno mesto koje možeš istraživati sam
Grčka nudi mogućnost da je obiđeš iznajmljujući jedan skuter i da na taj način vidiš i turistička mesta, ali i njena skrivena blaga. Ovakav vid obilaska treba svako da doživi.

16. Vino
Grčko vino je toliko ukusno. Možda vam to neće pasti prvo na pamet kad pomislite na Grčku, ali vredi da ga probate jer cela zemlja proizvodi veoma dobra vina. Treba izdvojiti nekoliko vrsta vina – recina, asirtiko, agiorgitiko, vinsanto.

17. Kafane i kafići
Izlazak na kafu u Grčkoj je deo kulture i socijalizacije.

18. Tzatziki
Jedan od najpoznatijih grčkih proizvoda i nešto što možete probati i u drugim zemljama. Jedna od najlepših salata na svetu.

19. Muzika
Postoji nešto očaravajuće kada pričamo o grčkoj muzici. Preplavljuje te vedrinom, smiruje i popravlja raspoloženje. Nema ničeg lepšeg nego da sediš u nekoj taverni i slušaš grčku muziku.

20. Bezbednost
Nezavisno od vremena, u Grčkoj se osećaš uvek bezbedno. Ljudi su druželjubivi i prijateljski nastrojeni. Možda samo treba da se bojiš mesta gde su barovi koji privlače turiste koji znaju da se toliko napiju da ne mogu da se kontrolišu.

21. Jezik
Grčki jezik je poseban i uticao je na mnoge jezike širom sveta.

22. Feta
Istina je da je jedini razlog da posetite Grčku upravo – FETA. Ukusna je i možete je kombinovati sa mnogim drugim jelima.

23. Mastiha
Jedno alkoholno piće koje se proizvodi na ostrvu Hios. Služi se hladno i ima prilično sladak ukus.

24. Frape
Klasična, ali omiljena kafa. Frape je hladna kafa i ne postoji ništa bolje što može da nas osveži u toplim letnjim danima.

25. Svadbe
Možda ste videli grčku svadbu na filmu. Ona je nešto sasvim drugačije i veoma zabavno.

26. Santorini
Ostrvo ljubavi. Živopisni predeli, sjajan pogled i prelepi hoteli.

27. Mikonos
I dalje omiljena destinacija. Impresivne uličice i zanimljiv noćni život.

28. Rodos
Nudi mnoga mesta koje treba posetiti, npr. Lindos, stari grad, plaža Tsampika itd.

29. Skiros
Nije jedna od turističkih destinacija. Kuhinja ovog ostrva je jedna od najboljih u celoj Grčkoj.

30. Krit
Idealno ostrvo za porodice, ali i mlade. Ima mnogo sela i sjajnih plaža. Krit ne predstavlja samo turističku destinaciju, već je i pogodno mesto za studentski život i ima bogatu istoriju.

31. Simi
Cinque Terre u Grčkoj. Veoma je blizu Rodosa i predstavlja idealno mesto za jednodnevne ekskurzije.

32. Zakintos
Mesto gde možete da plivate sa morskim kornjačama i da posetite popularnu plažu Navajo.

33. Milos
Još jedno ostrvo koje nije turističko, ali vredno je vaše pažnje.

34. Jedna od omiljenih zemalja
Sigurno ste posetili razne zemlje širom sveta, ali vam je, sigurno, Grčka jedna od omiljenih.

Sithonia

35. Ostrva
Grčka ima više od 2000 ostrva i svako od njih je posebno na svoj način.

Autor: Ana Stanimirović

Prethodni tekstU Srbiji osigurano samo 15 do 20 odsto domaćinstava
Sledeći tekstU Savu i Dunav se godišnje izlije oko 60.000 olimpijskih bazena fekalija