Putno osiguranje kupuje oko 75 odsto građana koji letuju u inostranstvu. Ipak, oko 20 odsto naših turista krene na put bez polise i time rizikuje ogromne troškove neplanirane posete lekaru u inostranstvu, gde i najobičniji pregled košta nekoliko stotina evra.

Individualna polisa za uobičajenu osiguranu sumu od 30.000 do 40.000 evra putnike će za 12 dana odmora u Grčkoj koštati od 1.940 do 6.350 dinara.

Iznos osiguranja zavisi od toga šta je sve pokriveno tom sumom. Uobičajeni paketi nude bolničko i vanbolničko lečenje, repatrijaciju i nadoknadu u slučaju krađe ili gubitka prtljaga.

Cene putnog osiguranja mogu značajno varirati, u zavisnosti od osiguravajuće kompanije, pokrića koje odaberete i specifičnih uslova koje imate. Osiguravači savetuju da i kod individualnog putovanja razmislite o uplati porodičnog paketa jer se obično na te pakete odobravaju popusti.

Takođe, osiguravači prednost daju većim sumama pokrića od 30.000 i 40.000 evra, jer se za samo 300-400 dinara skuplju polisu može izbeći nadoknada zaista velikih suma.

Morate biti obazrivi kada kupujete putno osiguranje i pročitati detaljno šta sve ono pokriva. Polise se razlikuju, pa tako osiguravač ponekad ima stavku da nije u obavezi da plati naknadu za hronične bolesti i njihove posledice koje su počele i bile poznate na početku osiguranja, iako nisu bile lečene. Isto kao i kad su bolesti, uključujući i njihove posledice, bile lečene tokom poslednja tri meseca pre početka osiguranja, izuzev u slučaju nepredviđene lekarske pomoći za sprečavanje akutne vitalne opasnosti ili izuzetno za smanjenje akutnih bolova”, objašnjava Nedeljković.

Vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama. Ali, preporuka građanima je da u inostranstvo ne idu bez obe polise jer pokriva sve nedaće koje mogu da nas snađu na putu, a koje ne možemo sami, bez lekarske pomoći, da rešimo.

Kao i kod kupovine bilo koje druge polise osiguranja, putnici bi trebalo da obrate pažnju na ono što dobijaju za uloženi novac.

“S obzirom na mogućnost kupovine dodatnih osiguranja, takođe treba obratiti pažnju i na tu ponudu. Ono što je možda i važnije, obavezno treba obratiti pažnju na uslove aktiviranja polise, odnosno na postupak koji morate da ispoštujete kada vam zatreba lekar, a posedujete polisu”, navode iz Udruženja osiguravača Srbije.

Prosečne cene porodičnih paketa

Ukoliko se odlučite za porodičnu polisu osiguranja, za desetodnevno putovanje u Grčku cena za dvoje odraslih i dvoje dece može biti u rasponu od 25 do 50 evra za osnovno pokriće, koje uključuje medicinsku pomoć, hitnu medicinsku evakuaciju i osiguranje prtljaga.

Za Crnu Goru isti paket osiguranja košta od 15 do 30 evra. Ovo je obično jeftinije osiguranje zbog blizine i činjenice da su medicinski troškovi generalno niži.

Za put u Tursku cena porodičnog paketa iznosi između 30 i 60 evra. Ovo pokriće obično uključuje medicinsku pomoć, osiguranje prtljaga i hitnu medicinsku evakuaciju.

Izvor: Biznis.rs, Foto: Freepik.com
Prethodni tekstPoziv za Vidovdanski koncert u Batajnici
Sledeći tekstČuvajte hranu u frižideru, voće i povrće: Opasne bakterije ne biraju