Građani Srbije najčešće letuju u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori, a Tunis se ove godine ponovo našao među popularnim destinacijama. Kada je reč o bližim letovalištima, mnogi i dalje na put kreću sopstvenim vozilom.

Iako putovanje automobilom može da traje duže, i u nekim situacijama ispadne skuplje, takođe pruža veću fleksibilnost i nezavisnost. Putnici mogu sami da isplaniraju svoje rute i prilagode putovanje svojim potrebama i preferencijama. Tu je i više prostora za prtljag, u odnosu na putovanje avionom ili autobusom.

Kada je reč o troškovima, glavne stavke u budžetu za putovanje kolima su gorivo i putarine. Zato nije loše znati unapred kako se kreću cene na benzinskim pumpama i koliko će vas koštati korišćenje auto-puteva. Naravno, uvek se treba informisati i neposredno pred polazak na put, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Mali je broj turista koji će se na letovanje u Tursku uputiti automobilom, ali oni hrabri biće nagrađeni povoljnijim cenama goriva. Trenutno su benzin i dizel najjeftiniji upravo u Turskoj, a u okruženju su cene najniže u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Najskuplje gorivo je u Italiji, Grčkoj i Albaniji.

Cene goriva (u evrima / po litru) Benzin Dizel
Turska 0,93 0,86
Bosna i Hercegovina 1,26 1,32
Bugarska 1,29 1,24
Severna Makedonija 1,3 1,12
Hrvatska 1,38 1,28
Slovenija 1,41 1,43
Srbija 1,52 1,57
Crna Gora 1,52 1,35
Albanija 1,6 1,65
Italija 1,81 1,65
Grčka 1,86 1,56

Putarine u Srbiji skuplje od 1. aprila

U Srbiji je od 1. aprila na snazi novi cenovnik putarina i one su skuplje za 50 do 200 dinara, u zavisnosti od deonice auto-puta, a za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP) omogućeno je i šest odsto popusta. Ako se uputite u Grčku značiće vam informacija da putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa košta 1.690 dinara, od Novog Sada je cena 1.960 dinara, a od Niša oko 700 dinara.

U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice auto-puta: Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozine košta 2,5 evra, a putnička vozila na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra. Prošle godine pušteno je 40 kilometara auto-puta kroz Crnu Goru.

Putarina kroz Severnu Makedoniju nije se menjala u odnosu na 2022. godinu i plaća se na pet naplatnih rampi, od 1,5 do dva evra.

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored auto-puta tu je i naknada za tunel Učka, kao i za most do otoka Krk. Detaljne informacije o putarinama u Hrvatskoj mogu se naći na zvaničnom sajtu Hrvatskog autokluba.

Naplatnih rampi kroz Grčku ima više i putarine se razlikuju u zavisnosti od destinacije u koju se ide.

– Ako se ide ka Halkidikiju, ukupna cena putarine je ispod jednog evra. Ako ljudi idu u Olimpisku regiju, putarine su otprilike oko pet evra u zavisnosti od mesta do mesta. Ako idu u prvu regiju, recimo do Paralije, treba da izdvoje oko četiri evra, a ako idu skroz do Neohorija, onda oko 6 evra u jednom pravcu – objašnjava sagovornik. Do Atine cena je i preko 30 evra.

Nakon prelaska graničnog prelaza Evzoni već posle 500 metara nalazi se prva naplatna rampa na kojoj je putarina za motorna vozila u jednom pravcu 1,80 evra, odnosno 210 dinara.

Sledeća je naplatna rampa kod obilaznice u Solunu u opština Oreokastro. Tu je cena putarine za automobile 50 centi, a za motocikle 0,30 evra. Za vozila sa ili bez prikolice i visine veće od 2,70 metara je 1 evro, a za vozila sa ili bez prikolice visine preko 2,7 metara 1,50 evro. Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Putarinu kod Asprovalte vozači plaćaju 0,60 evra za motocikle, 0,90 evra za automobile i 2,30 – 3,20 evra za velika vozila.

Cena putarina od Soluna do Atine

Od Soluna do glavnog grada Atine je razdaljina 499 kilometara i put automobilom traje oko 5 sati i 10 minuta. Od Soluna do Atine postoji 11 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 31,35 evra.

Na svim stanicama auto-puta Atina-Solun, kojima upravljaju deonice Nea Odos (Metamorfosi-Skarfeja), Centralni put (Skarfeja-Račes) i Egejski autoput (Malijakos-Kleidi), cena putarina je ista kao i prošle godine.

Putarina do Lefkade

Od graničnog prelaza Evzoni do Lefkade udaljenost je 415 kilometara i put automobilom traje oko 4 časa i 50 minuta. Od Evzonija do Lefkade postoji 8 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 14.65 evra.

Putarina do Tasosa

Od graničnog prelaza Evzoni do ostrva Tasos udaljenost je 258 kilometara i put automobilom traje oko 3 sata. Od Evzonija do Tasosa postoji 5 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 7,40 evra.

Putarine do Parge

Od graničnog prelaza Evzoni do Parge udaljenost je 386 km i put automobilom traje oko 3 sata i 55 minuta. Od Evzonija do Parge postoji 7 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 10, 60 evra.

Putarine do Krfa

Od graničnog prelaza Evzoni do ostrva Krf udaljenost je 367 km i put automobilom traje oko 4 sata i 10 minuta. Od Evzonija do Krfa postoji 7 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 10,60 evra.

Putarine kroz Bugarsku

Naši turisti koji žele da putuju u Grčku preko Bugarske najpre moraju da plate putarinu do Dimitrovgrada. Gledajući polaske iz najvećih gradova u Srbiji, cena putarine je sledeća:

Beograda – Dimitrovgrad: putarina za putničke automobile je 1.490 dinara
Subotica – Dimitrovgrad: putarina za putničke automobile je 2.210 dinara
Novi Sad – Dimitrovgrad: putarina za putničke automobile je 1.760 dinara
Niš – Dimitrovgrad: vozači će putarinu plaćati oko 500 dinara

Cena vinjete kroz Bugarsku

Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da kupite vinjetu, a to možete uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku sa jasno istaknutim natpisom ili na prvoj pumpi na koju ćete naići kada uđete u Bugarsku. Plaćanje se vrši samo u levima. Jedan lev je 60 dinara. Na benzinskim pumpama je moguće plaćanje u evrima, ali za to je poželjno da imate tačan iznos novčića u metalu.

Vinjetu možete takođe kupiti i na pumpi u Srbiji neposredno pre graničnog prelaza. Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL.

E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu.

Cene vinjeta za put kroz Bugarsku

Važenje tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 leva (5 €)

za 7 dana – 15 leva (8 evra)
za 30 dana – 30 leva (16 evra)
za 3 meseca – 54 leva (28 evra)
za 12 meseci – 97 leva (50 evra)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike, a kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra.

Rezime

Ako se uzme da je prosečna potrošnja automobila na 100 kilometara od pet do sedam litara, okvirno se može izračunati da je za gorivo na ovoj relaciji potrebno izdvojiti oko 10 evra. Naravno, sve zavisi od vrste vozila, ali i stila vožnje, broja putnika i količine prtljaga.

Uz sve navedene parametre, putovanje do mora koštaće vas okvirno (u jednom smeru):

Beograd – Rovinj (640 km): 65 evra gorivo, 35 evra putarina
Beograd – Herceg Novi (540 km): 55 evra gorivo, 10 evra putarina
Beograd – Halkidiki (700 km), 65 evra gorivo, 25 evra putarina

TAG uređaji i elektronsko plaćanje

Uređaji za elektronsku naplatu putarine, takozvani TAG uređaji, su u Pošti Srbiji dostupni od marta ove godine, ali se mogu kupiti kod AMSS i na ovlašćenim benzinskim stanicama. U zavisnosti od paketa i kredita koji uzimate, ovi uređaji koštaju od 3.000 do 6.550 dinara.

Ukoliko za plaćanje putarine korz Srbiju koristite TAG uređaj dobijate popust pri uplati koji iznosi 6 odsto. Na primer, ukoliko želite da dopunite kredit na uređaju sa 3.500 sa popustom ćete ga platiti 3.290 dinara.

TAG uređaji u Makedoniji

TAG uređaj se može kupiti na svim naplatnim rampama u Makedoniji i košta 1.200 denara, nešto malo manje od 20 evra, dok je minimalna uplata za dopunu 300 denara (oko 5 evra).

Još jedna mogućnost plaćanja je i Mcard beskontaktna kartica košta 100 denara tj. 1.60 evra, minimalna uplata za dopunu je takođe 300 denara (oko 5 evra). Kada koristite Mcard karticu, vozilo se mora zaustaviti pored čitača beskontaktnih pametnih kartica, očitati karticu i rampa se automatski otvara. Kada se koristi elektronski uređaj za naplatu putarine (TAG), vozilo samo smanjuje brzinu vožnje i rampa se automatski otvara.

TAG uređaji u Grčkoj

TAG uređaj u Grčkoj je besplatan, a možete ga uzeti na bilo kojoj naplatnoj rampi. Sa desne strane naplatne rampe videćete metalnu kućicu na kojoj piše „Customer care“, piše „Grčkainfo.com“.

Minimalni iznos kredita za putnički automobil koju morate uplatiti kad uzimate uređaj je 15 evra. Kredit kasnije možete dopuniti platnim karticama preko aplikacije za mobilni telefon MyEgnatiaPass ili na naplatnim rampama EGNATIA odos.

Važno je znati da kućica za kupovinu TAG-a radi isključivo radnim danima od 09h – 17h, vikendom i u popodnevnim časovima je zatvorena.

Za preuzimanje TAG-a biće vam potrebni pasoš i saobraćajna dozvola. Nosač za uređaj je isti kao i u Srbiji – skine se stari i na isti držač postavlja se grčki TAG. Besplatan TAG uređaj za korišćenje Grčkoj od nedavno možete naručiti online jer vrše isporuku za Srbiju.

Izvor: Julijana Vincan/Biznis.rs, Kurir.rs, Blic, Grčkainfo.com, Foto: Freepik.com

Prethodni tekstKoliko tečnosti treba da pijemo leti, a koliko zimi
Sledeći tekstU čemu je razlika između veštačke inteligencije i dosadašnjih holograma?