Ako se epidemiološka situacija ne pogorša i ako sve bude kako je sada planirano, Evzoni će biti otvoren za turiste iz Srbije.

Ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis, saopštili su da će građani Srbije ove godine moći da idu na letovanje u Grčku…

  • sa potvrdom da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili
  • sa negativnim PCR ili brzim testom.

Što se tiče vakcina, Grci su odlučili da prihvataju potvrde o vakcinisanju bilo kojom vakcinom, a tu su, dakle, uključene i kineska i ruska, bez obzira što ih Evropska unija još nije odobrila.

Takođe, za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za decu stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Najavljeno je da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Grčka otvara još dva granična prelaza

Osim graničnog prelaza sa Bugarskom, Grci će otvoriti još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijom. Dakle, popularni Evzoni biće otvoren.

Pomenuto je da će granice najverovatnije biti otvorene sredinom aprila, ali da turistička sezona ove godine počinje 14. maja. Ipak, još jednom se naglašava da sve zavisi od zdravstvene situacije u aprilu, kao i kasnije, tokom leta.

Potvrda o vakcinaciji

Na portalu eUprava od 20. marta 2021. omogućena je usluga „Potvrda o vakcinaciji“. Više o postupku dobijanja potvrde pročitajte u nastavku članka.

Portal eUprava: Nove usluge vezane za vakcinisanje protiv COVID-19

Na portalu eUprava su dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje protiv COVID-19 Propušten termin za vakcinaciju i Potvrda o vakcinaciji.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, tim povodom, u saopštenju navodi da, ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.

Ova usluga je namenjena isključivo građanima koji su dobili poziv za vakcinaciju (SMS i email) i nisu mogli da se pojave u predviđenom terminu.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović objasnio je da oni koji su propustili svoj termin za vakcinaciju treba da putem usluge Propušten termin za vakcinaciju iskažu ponovo interesovanje popunjavanjem svih obaveznih polja kako bi dobili novi termin.

Ova usluga daje mogućnost da odaberete da li želite da vam eUprava zakaže bilo koji termin ili da postavite datum posle koga možete da primite vakcinu. Kako bi neko koristio ovu uslugu nije potrebno da bude registrovan korisnik portala eUprava, objasnio Jovanović.

On je ukazao na to da se sve više građana obraća Kancelariji za IT i eUpravu kako bi dobili potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 na imejl, pa je zbog toga izrađena i usluga Potvrda o vakcinaciji, koju mogu koristiti registrovani korisnici portala eUprava.

Po njegovim rečima, potrebno je da se građani prijave na portal eUprava svojim nalogom, da odu na uslugu „Potvrda o vakcinaciji“, nakon čega će se klikom na zeleni taster „Pokreni uslugu“ pojaviti polja koja je potrebno popuniti.

Nakon što popunite JMBG i imejl na koji želite da vam se potvrda pošalje, kliknite na taster „podnesi zahtev“. Za nekoliko minuta potvrdu ćete dobiti na email. Ovu potvrdu možete poručiti i za članove svoje porodice, rekao je on.

Izvor: danubeogradu.rs
Prethodni tekstVremeplov, 31. mart
Sledeći tekstVaterpolo: Zemun izgubio od Zvezde