Hajperlup kompanije “Virdžin” za veliki je korak bliže ostvarenju novog vida transporta, nakon što je uspešno obavljen prvi test sa posadom. Dva putnika “ispaljena” su kroz cev dugu 500 metara u subotu uveče na prostoru kompanije u Nevadi kod Las Vegasa, a tu udaljenost prešli su za 15 sekundi, krećući se brzinom od 172 kilometra na sat. Ovo je samo delić ambicija “Virdžina”, jer kompanija planira da premaši brzinu od 1.000 km/h.

Kompanija je rekla da je obeležila novu granicu u razvoju vakuumske cevne tehnologije.

Koosnivač Džoš Gigel i šefica Odeljenja za iskustvo putnika Sara Lučijan bili su prvi putnici probne vožnje.

Gigelovo učešće kao šefa projekta očigledan je izbor kako bi se pokazalo njegovo pouzdanje u funkcionisanje tehnologije, dok je Lučijanova jedna od 40 radnika koji su se dobrovoljno prijavili za vožnju na drugom sedištu. Ona i Gigel su nosili običnu odeću umesto letačkih odela. Lučijanova je da je putovanje bilo “uzbudljivo i psihološki i fizički” i da je sve prošlo glatko.

– Uopšte nije bilo kao na rolerkosteru – rekla je ona, dodajući da ni njoj ni Gigelu nije bilo muka. Iz kompanije su rekli da su oba putnika prošla opsežne testove i obuku kako bi bili sigurni da su zdravi i spremni za put. Par je putovao u novoj novcatoj kapsuli “Pegaz” druge generaciji, kodnog imena XP-2. Koncept se razvijao godinama na predlog osnivača “Tesle”, američkog preduzetnika Ilona Maska, ali neki kritičari opisuju ga kao naučnu fantastiku. Mask je pre sedam godina predstavio svoj predlog Hajperlup transporta kojim bi se povezali Los Anđeles i San Francisko. Baziran je na najbržim svetskim vozovima sa magnetnom levitacijom (maglev) i potom dodatno ubrzan duž vakuumskih cevi. Maglev voz postavio je rekord u brzini 2015, kad je japanski voz dosegao brzinu od 600 kilometara na sat na probi kod planine Fidži. “Virdžin Hajperlup” osnovan je 2014, a investiciju je dobio tri godine kasnije od “Virdžin grupe”. Prethodno je bio poznat kao Hajperlup 1 i Virdžin Hajperlup 1. Bivši šef “Virdžin Hajperlupa” Rob Lojd rekao je pre dve godine da bi brzina kojom se kreće kapsula omogućila ljudima – u teoriji – da putuju od londonskog aerodroma Getvik do Hitroua, udaljenih 72 km, za četiri minute.

Prethodni tekstNovo groblje u Batajnici 2021
Sledeći tekstSrbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu