„Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo“, objašnjava basista Žika Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i gitaristom i pevačem Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od prvenca „Yu Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“…

„Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa ‘Čudnom šumom’, sa ‘Leptirom’, kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao ‘Kosovski božuri’ koje sviramo i dan danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavi kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom“, kaže Žika.

Jelići su započeli karijeru još 1962. godine u grupi Albatrosi. Dragi je svirao bas, Žika ritam gitaru, njihov brat Rade solo gitaru, a bubnjeve Vladislav Žužek. Tokom šezdesetih Dragi i Žika su ostvarili značajan uspeh na beogradskoj rock sceni predvodeći sa pevačem Brankom Marušićem grupu Džentlmeni. YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović. YU grupu su osnovali sa željom da sviraju samo svoj materijal i u početku su po predlogu Kornelija Kovača nastupali pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Poseban autorski i svirački doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

Opširnije možete pronaći na njihovom sajtu www.yugrupa.com/istorijat

Koncert „Yu Grupe“ najavljen za 29. novembar u beogradskoj Kombank dvorani pomeren je za sledeću godinu. Slavljenički spektakl, kojim je trebalo da rokeri obeleže pola veka postojanja grupe, nije mogao da bude održan na pravi način usred pandemije. I pored svih nastojanja da „Ju grupa“ održi koncert 29. novembra, imajući u vidu važnost tog datuma, kada se navršava 50 godina od osnivanja najdugovečnijeg rok benda u ovom delu Evrope, očigledno je da u trenutnim ukupnim okolnostima taj značajan događaj ne bi mogao biti organizovan na zadovoljavajući način.

Izvor: Danas Online, RTS, YU Grupa

Prethodni tekstNa današnji dan rođen Duško Radović
Sledeći tekstVremeplov, 29. novembar