Milica Rakić

Milica Rakić (Beograd, 9. januar 1996 — Batajnica, 17. april 1999) je trogodišnja devojčica iz Srbije, ubijena kasetnom municijom u toku NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Njeni roditelji su Žarko i Dušica Rakić. Ima starijeg brata po imenu Aleksa.

Između 9 časova i 30 minuta i 10 časova uveče, 17. aprila 1999. godine, trogodišnja Milica bila je pogođena fragmentom bombe, nalazivši se u kupatilu na drugom spratu svoje kuće i Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8, u Batajnici, predgrađu Beograda. Kuća je bila udaljena 1 kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica. Batajnica je bila meta NATO-a više puta u toku svog napada na Jugoslaviju, koji je trajao od marta do juna 1999. Miličina smrt bila je trenutna. U trenutku stradanja, devojčica je sedela na noši. U napadu je bilo ranjeno 5 civila.

Preminula Milica sahranjena je 19. aprila. Istoga dana, jugoslovenski ministar za informisanje dao je izjavu u kojoj pripisuje njenu smrt „NATO kukavicama”.

Trogodišnja devojčica jedno je od 89 dece koja su nastradala u toku NATO agresije. Dok su srpski mediji veoma posvetili pažnju ovom slučaju, mnogi zapadni mediji uopšte nisu pisali o njenoj smrti. U poslednjem izveštaju NATO-a o bombardovanju Jugoslavije nije se govorilo o slučaju Milice Rakić, čak ni u kategoriji o „specijalnim incidentima”. Istražitelji iz Hjuman rajts voča (HRV) posetili su mesto zločina 7. avgusta 1999. godine, ocenili su štetu i ispitali očevice. Prema HRV-u, kasetna bomba eksplodirala je pored kuće u kojoj je Milica živela. To je bilo prvo korišćenje kasetne municije od strane NATO-a na teritoriji Srbije; svi prethodni slučajevi njenog korišćenja bili su registrovani na Kosovu. Jugoslovenski ministar zdravlja obezbedio je HRV-u fotografije incidenta, koje su takođe uključene u knjigu Bela knjiga NATO zločina u Jugoslaviji, objavljenu od strane Parlamenta Jugoslavije.

Kanonizacija i freska Milice Rakić
Slučaj tragične devojčicine smrti pokrenuo je inicijativu u nekim delovima srpske javnosti da Srpska pravoslavna crkva kanonizuje Milicu Rakić kao svetu. U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi blizu grada Trebinje, u Bosna i Hercegovina je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice. U to vreme, Srpska pravoslavna crkva je objavila da bi uzela u obzir kanonizaciju devojčice samo ukoliko bi njen kult bio široko rasprostranjen.

Spomenici i obeležja
U beogradskom Tašmajdanskom parku je 2000. godine podignut spomenik posvećen deci ubijenoj u jugoslovenskom bombardovanju NATO-a. Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: „Bili smo samo deca”. Spomenik su poručile novine Večernje novosti, a inicijativu su finansirali čitaoci svojim donacijama. Skulptura je bivala ukradena dva puta, 2000. i 2001. godine, posle čega nikada nije obnavljana. U čast poginule Milice je 2014. godine u Batajnici podignuta spomen – česma. Sledeće godine je u Tašmajdanskom parku nova skulptura Milice Rakić zamenila je staru, ukradenu. U Batajnici je takođe podignut i park Mala Milica Rakić, u njeno sećanje. Park je značajno renoviran 2017. godine, što je finansiralo srpsko Ministarstvo odbrane.