Ideja nije nova, ali je dobra – gradski prevoz i rekama u Beogradu. Cilj je da se rekom poveže sve od Obrenovca do Grocke i do Zemuna, uključujući i Surčin. Tako bi oni koji žive na obalama mogli da izbegnu saobraćajne gužve.

Grad je već postavio nekoliko pristana, koji će postati deo mreže linija za prevoz putnika rekom. I ranije je bilo pokušaja da se u Beogradu uvede ovaj vid saobraćaja, ali to nije uspelo, pre svega zato što su putnici morali da kupuju posebne karte.

Odluka kojom su definisane trase, pristani, vrsta brodova koji će se koristiti, broj putnika koji će moći da uđe u te brodove, omogućiće Gradu da uskoro raspiše javni poziv firmama koje se bave ovom vrstom prevoza, jer je ceo koncept zamišljen kao javno-privatno partnerstvo.

„Mi ćemo ovom odlukom sve definisati. Grad Beograd će potražiti potencijalne partnere. Vi ćete moći da uđete sa karticom za javni prevoz i u rečni prevoz. Novina je što nećete moći da uđete ako niste validirani. Suludo je da grad koji ima oko 100 kilometara reka nema rečni prevoz. I to ćemo sada imati“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Od novog sistema očekuje se da obezbedi bolju vezu građanima Grocke, Zemuna i Obrenovca sa centrom grada i brži prelazak sa jedne na drugu obalu. Osim toga, smanjiće se broj autobusa u gradu, a time i zagađenje vazduha.

„To će zahtevati specifična plovila, koja ne postoje na ovom tržištu, ali postoje svuda u svetu. Treba napraviti studiju koja će pokazati da je isplativo investirati u brža plovila“, rekao je Veljko Kovačević iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Građani sa kojima smo razgovarali pozdravljaju odluku i kažu da bi putovali brodovima.

Grad će morati da prilagodi i trase javnog prevoza, kako putnici ne bi morali dugo da pešače kada budu prelazili iz jedne vrste prevoza u drugu.

Izvor: rts.rs
Prethodni tekstSocijalno preduzetništvo za osobe sa invaliditetom
Sledeći tekstDrugi Munzik Fest na Gardošu