Prve asfaltirane ulice na Altini nastale su tek 2000. godine, a ovo naselje sada nastavlja „cveta“ iz dana u dan. Grade se stambeno-poslovne zgrade, uslužni i ugostiteljski objekti.

Danas urbano beogradsko naselje u opštini Zemun, Altina, do skoro nije moglo da se pohvali epitetom „moderno“, ali je od 2019. krenula masovnija gradnja stambenih i komercijalnih sadržaja.

Naselje postoji dugo, ali ga nije pratila neka naročita reputacija, iako su bogati sugrađani tamo počeli da zidaju velelepne kuće. „Radovi na kanalizaciji, asfaltirana stajališta i najava izgradnje još jednog obdaništa – teše stanovnike Altine da će njihovo naselje ličiti na druga u kontekstu infrastrukture“, pisali su mediji pre pet godina.

Na nekadašnjim njivama, okruženim Novom Galenikom, Zemun Bačkom, Vojnim putem, Plavim horizontima i Zemun Poljem, pre više od dve decenije počele su da niču niže i više kuće, a tu se danas nalaze moderne stambene i poslovne zgrade, poslovnice, magacini.

Altina je udaljena oko 11 kilometara od centra grada, a poznato je da udaljenost „obara“ cenu stanova. Kako je sada u ovom naselju, koje je dobilo asfaltirane ulice tek 2000. godine?

Iako je pre dve godine situacija krenula rapidno da se menja na bolje, žitelji Altine kažu da su, uprkos nedostatku infrastrukture, kvadrat stana plaćali 1.000 evra, što nije malo za takve uslove. Takođe, Altina ima i učestali problem „divlje gradnje“, što komšije čini nezadovoljnim.

Nedostatak trotoara, kontejneri, potrebna igrališta i ustanove na jednoj, a visoke cene stanova na drugoj strani. U odnosu na neki prošli period, cene nisu mnogo skakale. Uglavnom su u rasponu od 900 evra pa naviše, a prosek je 1.100 evra. Podsećamo i da su na nivou cele zemlje, cene po kvadratu porasle u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Kada je reč o veličini stanova na Altini, najčešće se prodaju stanovi sa dve i po do tri i po sobe, odnosno od 45 m2 do 65 kvadrata. Dva ključna faktora koja utiču na nižu cenu stanova u ovom naselju, u odnosu na sam Zemun ili Novi Beograd, jesu pomenuta (ne)uređenost i udaljenost od centra Beograda.

Treba pomenuti da u Beogradu najtraženiji ostaju Banovo Brdo, Vračar, delovi Voždovca, Zemun.

Šta utiče na cenu kvadrata?
Mimo samog izgleda stana, sprata na kom se nalazi, kvadrature i, naravno, dela grada – na cenu bitno utiče blizina Doma zdravlja i drugih ordinacija/ustanova, dostupnost vrtića, škola, pijaca, zatim dobro povezan gradski saobraćaj. Vodovod, kanalizacija i asfaltirane ulice se podrazumevaju.

To je ono osnovno, a kada su uslovi ispunjeni, onda kupci obraćaju pažnju i na blizinu stanice javnog prevoz, parking (garaža), pogled koji se pruža sa prozora/terase, zatim da li imaju podrum/ostavu u stanu. To su dalje detalji koji, međutim, ne promiču iskusnim kupcima.

Činjenica je da se u novoizgrađenim naseljima češće ide na kvantitet, a ne kvalitet, kako u pogledu gradnje, tako i kada je reč o rasporedu. Nedavno smo pisali o Ledinama, i tipu stana koji se uglavnom sreće u tom kvartu.

Izvor: Telegraf, Foto: Google Maps

Prethodni tekstSertifikaciju organske proizvodnje radiće i hladnjačari
Sledeći tekstZdravi napici: Smuti (smoothie) i recepti