Zalivanje bašta, punjenje bazena, pranje dvorišta samo su neki od načina nenamenskog trošenja vode koje su tokom prošle nedelje zatekle ekipe JKP „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ i Komunalne milicije na obodu prestonice.

Umesto sankcija, nesavesni korisnici su opomenuti, a ukoliko se sugrađani ogluše o apele, plaćaće kazne.

Radnici Službe kontrole potrošača „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ do subote su obilazili između ostalih, Jakovo u Surčinu.

– Najčešći uzrok neracionalne potrošnje su zalivanje travnjaka, u manjem broju bašta, ali i punjenje bazena, pranje dvorišta… – kažu iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. – Opominjali su građane koji su odmah prekinuli te radnje. Zatečeno je punjenje dvorišnog bazena, koji je odmah prekinuto na ventilu, a vlasnik kuće se nije pojavljivao. Bilo je i lica koja nisu imali lične isprave tokom zalivanja travnjaka.

S obzirom na to da ponovo ulazimo u period veoma visokih temperatura, iz ovog javnog preduzeća ponovo apeluju na Beograđane da odgovorno troše vodu, odnosno za piće i higijenske potrebe.

– Potrošnja vode, u odnosu na godišnjni prosek, povećana je za više od 30 odsto, dok je u rubnim delovima grada, veća dva do tri puta od uobičajene, zbog nenamenskog trošenja. U narednim danima, biće i sankcionisanja, gde će nadležni organi izricati mandatne kazne – upozoravaju u „Vodovodu“.

PO DŽEPU DO 50.000 DINARA
Prema Odluci o prečišćavanju i distribuciji vode JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, onaj ko nenamenski troši vodu, odnosno koristi je u poljoprivredne ili slične svrhe biće sankcionisan novčanom kaznom od 10.000 ukoliko je reč o fizičkom i 50.000 dinara ako se radi o pravnom licu.

Izvor: Novosti.rs