I pored značajnog unapređenja ekonomske i investicione klime tokom poslednjih nekoliko godina, i dalje je malo opština u Srbiji koje mogu da se pohvale da su u fokusu domaćih i stranih investitora.

Jedan od svetlijih primera je Stara Pazova, udaljena svega tridesetak kilometara od Beograda – opština na čijoj teritoriji danas posluje preko 1.000 privatnih preduzeća i čak više od 3.000 preduzetničkih radnji. Mnogi kažu i da se biznisom u proseku bavi svaka druga kuća.

Iako geografski ravničarski kraj, idealan za poljoprivredu, sa čak 30.000 hektara kvalitetne obradive zemlje, u ovoj opštini tokom druge polovine dvadesetog veka dolazi do svojevrsne lokalne industrijske revolucije. Donose je brojne novootvorene firme, prvo domaće, potom strane, a onda i naizmenično.

Konkretno tokom sedamdesetih i posebno osamdesetih godina ova sremačka opština je iznedrila niz malih i srednjih preduzeća, iz različitih sekora: prerade plastike, gume, metala, drveta

Blizina prestonici, direktna povezanost na autoput kao i Dunav (čije potencijale opštine tek treba da iskoristi), te dobro organizovane tri industrijske zone i brzina realizacije investicija na nivou lokalne samouprave, pogodovali su da opština bude godinama bude u elitnom društvu opština Srbije po privlačenju investicija.

Poslednja velika investicija čija je realizacija u toku jeste MTU AERO Endžins, nemački igrač na globalnom tržištu i lider u proizvodnji avio motora. Oni će investirati oko 100 miliona evra i u prvoj fazi zaposliti do 500 ljudi, sa planom da se ukupno zaposli do dve hiljade ljudi.

Pored srednjih i velikih preduzeća iz inostranstva, pogodno mesto za poslovanje ovde su pronašao je i niz domaćih porodičnih i drugih kompanija. I njima je dobro, tvrde mnogi.

Kako se saznaje iz dobro obaveštenog izvora, na desetine preduzeća iz Stare i Nove Pazove posluje na tržištu Srbije i regiona sa višemilionskim suficitom i planiraju dalje širenje na tržištu.

Na lokalnom radiju i drugim sredstvima oglašavanja potražnja za radnicima je neprestana i i u toku je praktično otimanje za radnu snagu. Traže se varioci, operateri CNC mašina, vozači, radnici u pogonima, građevinci, trgovci itd.

Da bi meka i medina investicija ovog dela zemlje opstala i rasla, organizovano se dovode radnici iz drugih delova Srbija ali i iz udaljenih delova sveta. I to je noviji trend, koji čini se, uzima sve više maha.

Može se zaključiti i ovim primerom još jednom potvrditi stanovište ekonomskih teoretičara koje govori da je za razvoj industrije na određenom prostoru neophodna, pored značajne infrastrukture i dobrih kadrovskih rešenja, i etablirana industrijska tradicija.

Izvor: srbijadanas.com
Prethodni tekstVremeplov, 4. septembar
Sledeći tekstKolika je kazna ako pečete papriku za ajvar?